Windows uitfaseringen betreffen ook mobiele devices en data in een lange keten

Microsoft garandeert de werking van de software voor een bepaalde periode. Daarmee wijkt de gigant uit Redmond niet af van wat de concurrenten doen. Wat wel anders is komt door de dominante positie van het bedrijf. De aanstaande ronde uitfaseringen van Windows en Office versies raken letterlijk alle sectoren van het bedrijfsleven.

Aandacht

Over het uitfaseren van het Office 2010 pakket is niet nog zo veel geschreven. Aan het naderende einde van Windows 7 is wel al veel aandacht besteed. Voor 2020 staat er echt nog meer op de agenda. Het is voor de reguliere markt op het eerste gezicht totaal onbelangrijk dat Windows Mobile per januari 2020 niet meer wordt ondersteund. Toch is die versie op veel meer plekken ingezet dan men zich realiseert. Het upgraden daarvan is zelfs oodzakelijk om logistieke processen overeind te houden.

Niche

Windows Mobile is naar aantallen licenties gerekend een niche product. Het is echter wel een van de weinig operating systems die op redelijke schaal in de logistieke sector is ingezet. Het scannen van labels, die daarna met achterliggende databases vergeleken kunnen worden met daarvoor ontwikkelde handhelds is een typisch voorbeeld van Windows Mobile gebruik. De niche in aantallen staat wat dat betreft haaks op het belang van de toepassing in menig logistieke keten.

Upgraden

Het spreekt voor zich dat de transport en logistiek sector het naderende einde van Windows Mobile scherp in de gaten houden. Zij hebben uiteraard ook al upgraden doorgevoerd. Wat dat betreft zijn er per januari 2020 geen grote verrassingen te verwachten.

Verrassing

De verrassingen kunnen echter niet worden uitgesloten. De complexiteit van de datastromen die horen bij transport en logistiek is omvangrijk. Het kan dus gebeuren dat er een verre schakel in de keten opeens een probleem heeft. Dat zal dan niet komen omdat de Windows Mobile en de handholds zijn uitgefaseerd. De oorzaak zal dan zijn dat de het gelijktijdig met WM upgraden van ERP, Office of andere pakketten onvoldoende is getest.

Boodschap

De boodschap is simpel: bij de uitfaseringen van een operating system komt meer kijken. Helemaal als specifieke hardware (in dit geval de handhelds) vervangen moet worden is ook rekening te houden met wijzigingen in de gebruikte software. De impact van dat laatste moet echt vooraf voor en door de hele keten zijn onderzocht.

Share: