Wifi op de trein – Terabyte deals

Voor vele treinreizigers is het een aanzienlijke verbetering van het reiscomfort, voor de vervoerders een manier vandalisme te verminderen: wifi op de trein. Het klinkt simpel. De techniek die er voor nodig is is voorhanden, maar om dat simpel te noemen is te kort door de bocht.

Er komt echt veel kijken bij het installeren van de wifi hotspots in treinstellen. Buiten de treinstellen is er ook het nodige te doen. Zendmasten staan immers niet parallel langs elk willekeurig traject opgesteld. Hoe de techniek werkt is in deze recente bijdrage (opent nieuw venster voor video) van Anna-Lena Baecker “WLAN in Hochgeschwindigkeitszügen” tijdens Datengarten 63 te zien.

Daarmee is de binnenkant verklaard, hoe zit het echter met de connectiviteit. Slecht weinigen zullen zich realiseren dat we hier te maken hebben met een multi sim kaart oplossing en het gebruik van die simkaarten moet op enige wijze kunnen worden afgerekend. Er zal hiervoor geen reguliere databundel aan de kaart zijn gekoppeld. Hoe de afrekening wel plaatsvindt is te achterhalen, want de Duitse Spoorwegen hebben daarvoor een aanbesteding uitgeschreven.

Deutsche Telekom meldt op 28 november hiervoor te zijn geselecteerd als een van de hoofdleveranciers. De opgave alle treinen (250 stuks) over de trajecten te kunnen voorzien van wifi is namelijk voor geen van de leveranciers te realiseren, iedereen heeft gebieden met mindere tot zelfs geen dekking. Hoe dan ook, DT doet mee en mag “mehrere(n) zehntausend Terabyte“ gaan factureren.

Interessant om te lezen dat deals van dit soort rekeneenheden uitgaan.

Share: