Wat gebeurt met oude smartphones en wat gaat daar veranderen?

oude-smartphonesDe Duitse IT brancheorganisatie Bitkom heeft medio april gewezen op de berg oude smartphones in Duitsland. Daarmee zijn politiek, pers en bevolking weer eens geattendeerd op een groot probleem. Het gaat om miljoenen toestellen.

Bekend probleem

De publicatie van Bitkom viel ongeveer gelijk met meldingen over een verdere daling van de verkoop van nieuwe smartphones. Die wordt veroorzaakt door de combinatie van verzadiging en de onzekere economische vooruitzichten.

Het probleem dat Bitkom noemt is echter bekend en oud. Reeds in 2011 werd er in Nederland en elders al gewezen op de waarde van de ongebruikte mobieltjes die in huishoudens liggen opgeslagen.

Wat toen speelde is inmiddels alleen maar erger geworden. Hoewel er inruilprogramma’s zijn en een tweedehands circuit is het aantal ongebruikte toestellen per persoon en huishouden fors toegenomen. Consumenten in 2011 hadden waarschijnlijk net de eerste of tweede smartphone weggelegd. Anno 2020 heeft men er soms al een dozijn gebruikt. De gevoelde levensduur van de toestellen is niet zelden maar twee jaar.

Berg

In Duitsland is der volgens Bitkom een berg van circa 200 miljoen ongebruikte toestellen. Meer dan de helft van respondenten bij onderzoekt geeft aan drie of meer ongebruikte toestellen thuis te hebben. Dit ondanks het feit dat 61% een keer of vaker het oude toestel heeft omgeruild voor een nieuwer exemplaar.

Redenen

Bitkom 20200415De redenen voor het hamsteren van oude smartphones zijn in al die jaren niet veranderd. Ook tussen de landen is weinig verschil. In de regel is het minst oude toestel een reserve toestel. Oudere exemplaren worden aangehouden omdat er mogelijk belangrijke data op staat. Dat argument wordt in het Bitkom onderzoek door 37% van de groep aangegeven. Een op de vier vindt het te lastig (?) om persoonsgegevens en foto’s van het toestel te halen.

Afhankelijkheid

Consumenten in Duitsland mogen de oude smartphones bij retailers inlevern voor recyling of vernietiging.  Dat kan op grond van het Elektro- und Elektronikgerätegesetz (ElektroG). Dat kader is net als in Nederland vooral bekend het grotere witgoed. Kleine elektronica als smartphones worden te weinig aangeboden om de eerder genoemde redenen. Gevolg is dat de doelstelling van de Duitse regering en de EU minder afhankelijk te worden van de import van bijvoorbeeld zeldzame metalen zo niet gehaald gaat worden (zie ook DESTEP).

Daarnaast vertegenwoordigen de toestellen door de componenten een aanzienlijke waarde. Ook daarom is het onvermijdelijk dat in Duitsland en elders vaker vragen gesteld gaan worden over oude smartphones. En als vragen te weinig effect hebben kan striktere regulering volgen.

Share: