Wat betekent Corona voor de telecom incumbents?

DT Deutsche TelekomDe impact van de Corona pandemie op de economie is groot, sommige sectoren zoals telecom, en dan vooral de incumbents laten een gemengd beeld zien. Dat blijkt uit de recente kwartaalcijfers van Deutsche Telekom.

Typische incumbent

Deutsche Telekom is net als KPN in Nederland een echte incumbent. Het heeft veel eigen infrastructuur en een omvangrijk klantenbestand. Door de hoge leeftijd van het  bedrijf is de samenstelling van het klantenbestand anders dan bij de latere toetreders op deze markt. In Nederland is dat minder zichtbaar dan in Duitsland. Maar ook hier zijn oudere gebruikers en delen van het bedrijfsleven vooral bij de incumbent te vinden. De overstapdrempels zijn altijd als te hoog ervaren.

Wat incumbents uiteraard verder onderscheidt van de concurrentie is het aanbod van vaste telefoniediensten. Dat is jarenlang de ruggengraat van de bedrijfsvoering geweest. De meeste vaste telefonieklanten, over alle segmenten gerekend, zitten nog steeds bij de incumbents.

Corona – Home office

Door het Corona virus zijn miljoenen Duitsers gedwongen van huis uit te werken. De eerste indicaties waren dat mobiele telefonie daar sterk van zou profiteren het als het internetgebruik.

De kwartaalcijfers waarmee Deutsche Telekom begin mei is gekomen laten dat zien, maar ook iets anders. Home Office leidt tot een toename van het belverkeer over het vaste net. Duitse werknemers en ambtenaren grijpen thuis veel vaker naar de vaste telefoon. Als uitbater van het grootste vaste net is dat voor DT een prettige ontwikkeling. Meer verkeer van de eigen klanten zal niet direct meer inkomsten opleveren. Zij maken immers gebuik van bundels of multi-play pakketten.

DT wordt er wel beter van. Meer verkeer van andere aanbieders over het eigen net leidt namelijk tot een hogere vergoeding. Daarnaast is er nog een stickyness factor. Iedereen die overwoog zijn vaste lijn op te zeggen zal daar nu nog eens heel goed over na denken.

Bereik

Waarom het vaste net zoveel meer wordt gebruikt is niet helemaal bekend. Links en rechts is te horen dat niet iedereen een mobieltje van de zaak heeft. Dat in combinatie met de betrekkelijk hoge prijs voor belbundels zal inderdaad het grijpen naar de vaste telefoon makkelijker maken. Maar er is ook een hele andere reden. Het mobiele bereik in Duitsland is vele malen slechter dan in Nederland. Voor honderdduizenden is de vaste lijn de enige mogelijkheid. Als deze groep van huis uit werkt levert dat dus de incumbent een extra tikken -of netwerkvergoedingen op.

Winnaars

Bovenstaande leidt tot de conclusie dat de telecom incumbents minder getroffen worden door de impact van het Corona virus dan andere sectoren. Sterker nog er zijn indicaties dat deze aanbieders van vitale infrastructuur extra omzet genereren.

Dat laatste behoeft wel enige correctie. Het wegvallen van grensoverschrijdend verkeer en toerisme doet de mobiele tak van de telecom incumbents veel pijn. In de kwartaalcijfers en toelichting daarop van DT staat te lezen dat het eerste kwartaal 80% van de roaming inkomsten lager zijn uitgevallen. Dat is uitsluitend te wijten aan het Corana virus, want de tarieven zijn niet gewijzigd. Omdat toerisme nog lange tijd op een laag, of lager, niveau van blijven, is dat wel een punt van aandacht.

Share: