640px-Flag_of_India

Waarom de 2e golf in India zo bedreigend is voor de smartphone keten

India heeft op dit moment te maken met een nieuwe golf van Corona besmettingen en het is onder andere de smartphone keten die hierdoor hard geraakt wordt. Daarmee lijkt zich min of meer te herhalen wat in het voorjaar van 2020 voor de VRC opging.

Tweede golf

Over de oorzaken en omvang van de tweede golf van Corona besmettingen in India wordt dagelijks geschreven. De Indiase pers heeft het vooral over overheidsbeleid dat “too optimistic” was. Dat zou geleid hebben tot versoepelingen van de maatregelen. Buiten het land, waar de pers vrij is, is de kritiek op de politiek minder subtiel.

Dat maakt voor de huidige staat van het land weinig uit. Grote delen van de economie zijn tot stilstand gekomen. Import en export staan (wederom) onder druk. Daarbij is er een sector die in het oog springt.

“made in India”

India heeft de afgelopen jaren op agressieve wijze geprobeerd te profiteren van de handelsoorlog tussen Washington en Beijing. Het land heeft in bijzondere economische zones smartphone fabrieken toegestaan. In veel gevallen Chinese bedrijven, maar ook joint ventures komen voor. Productie in India leidt tot smartphones “made in India”. Die kunnen ook in Amerika verkocht worden. Die fabrieken mogen ook onderdelen inkopen die Huawei niet meer op legale wijze kan krijgen.

Met lokale producten kan de enorme Indiase markt ook beter bediend worden. Vooral dat laatste is een succes. In India zijn van de top 5 smartphone leveranciers drie met fabrieken in het land aanwezig.

Impact buiten india

Die fabrieken maken vooral, maar niet alleen voor die enorme lokale markt. Dat is ook de reden waarom de tweede Corona golf impact heeft op de smartphone keten tot ver buiten de landsgrenzen. De berichten die doorsijpelen (de pers in India wordt streng gecontroleerd!) spreken over fabrieken die op halve kracht draaien omdat personeel besmet is geraakt. In een aantal gevallen mag personeel nog alleen de compound af. Het betreden is niet meer toegestaan.

Het is niet alleen de lokale productie die tot 50 procent zou zijn gedaald. De lokale vraag is eveneens gekrompen. Daarboven op komen logistieke problemen die productie en verkoop nog verder belemmeren. Toestellen “made in India” zijn namelijk ook deels voor de export. De aantallen voor binnenlands gebruik en de export  van 2020 en 2019 kunnen waarschijnlijk niet geëvenaard worden. Zelfs de groei van Q1-2021 is niet  vast te houden.

In tegenstelling tot de VRC zijn rigide methoden om het personeel te isoleren amper uitvoerbaar. Het gevolg is dat niemand weet wat de cijfers van de een na grootste markt gaan doen. Voor zowel export als import, componenten als complete smartphones, India is een grote bron van onzekerheid.