640px-Flag_of_India

Verbod India voor Chinese apps – dat heeft een politieke dimensie

640px-Flag_of_IndiaEen paar dagen terug maakte de overheid in India het verbod – per direct – van 59 Chinese smartphone apps bekend. Als reden wordt gegeven dat de apps persoonlijke gegevens van de gebruikers stelen. Nu kan dat een valide reden zijn om in te grijpen, maar niet vergeten moet worden dat er ook een politieke dimensie zichtbaar is.

Apps controleren is lastig

Apps die zich niet aan de wettelijke bepalingen houden zijn er helaas zeer veel. De beheerders van de app stores waar deze worden aangeboden controleren daar niet of te weinig op. Met het grote aantal apps dat wordt aangeboden is dat ook lastig. Daarnaast komt het regelmatig voor dat legitieme apps met goede privacy worden overgedragen aan partijen die hier bewust een einde aan maken.

Dat de overheid dan ingrijpt is nodig en onvermijdelijk. In Nederland en elders in West Europa gebeurt dat opvallend weinig. In andere landen, India is daar een voorbeeld van, is vaker te lezen over het verbieden van bepaalde apps.

Redenen voor het verbieden

Waarom in sommige landen apps worden verboden heeft uiteraard te maken met de werking van de apps. Als de uitgevende partij slechte bedoelingen heeft en uit is op het stelen van gegevens is een verbod volkomen verklaarbaar. Of de appstore ook meewerkt aan een dergelijk verbod is niet altijd even duidelijk.

Politiek

Er is echter een olifant in de kamer bij deze case van het Ministry of Information Technology tegen TikTok, Weibo, WeChat en nog 56 andere apps. Vorige week is het tot een gewapende strijd tussen Indiase en Chinese troepen langs de grens gekomen. Beide landen hebben daar verliezen geleden. India kent een extreem nationalistische regering die al jaren uit is op het verzwakken van de buurlanden. Daarom tart het met enige regelmaat het grotere China.

Het verbod van de apps komt pal na het grensincident en weken nadat andere landen TikTok in de ban hebben gedaan. Dit ingrijpen volgt ook na dagen dat in de pers om wraak wordt geroepen.

Het verbod van de apps door India kan terecht zijn omdat deze niet aan de regels voldoen. Dat er een politieke boodschap aan verbonden is moet iedereen begrijpen.

Politiek is een van de factoren in de DESTEP analyse – deze case is daar een bijzonder voorbeeld van.