Uitstel Olympische Spelen domper voor telecomsector

Olympische SpelenDe Olympische Spelen van Tokyo zijn een jaar uitgesteld en dat is ook voor de telecomsector vervelend. Dat hier nog niet veel over geschreven is heeft meerdere oorzaken. Nu de economie abrupt tot stilstand komt hebben andere onderwerpen een hogere prioriteit.

Uitstel

Het uitstel van de OS 2020 heeft alles te maken met het Corona virus. Voor bezoekers en sporters is een grootschalig evenement te risicovol. De organisatie en de stad Japan hebben dan ook een wijzs besluit genomen. Dit jaar vinden geen Olympische Spelen plaats. In juli 2021 vinden de spelen plaats op dezelfde locaties.

Techniek showcase

Er is door duizenden bedrijven wereldwijd uitgekeken naar deze editie van de OS. Dat zijn niet alleen de sponsors en de bedrijven die voor het vervoer en de onderbrengen van de teams en bezoekers zorgen. Elke editie van de Olympische Spelen is namelijk een showcase voor nieuwe techniek. Zo was de 1964 editie die eveneens in Tokyo werd gehouden startpunt van live televisie uitzendingen waarbij het signaal via de satelliet werd gedistribueerd.

Telecom showcase

De nu uitgestelde spelen zouden wederom een enorme veelzijdige en grote testomgeving voor nieuwe technologieën worden. Voor deze keer waren de inspanningen die de telecomsector zou leveren de moeite van het volgen waard. De sector zou onder andere grootschalig 5G ondersteunen en veel gaan doen met IoT.

Voor de 5G showcase hadden Intel en DoCoMo de handen in een geslagen. De chipbouwer en het telecombedrijf zouden daarmee onder andere aantonen dat het streamen van 4K videomateriaal mogelijk is.

De IoT showcase was veel complexer en vooral belangrijker voor de spelen zelf. IoT in combinatie met AI zou het transport optimaliseren, omdat onderhoud eerder kan worden gesignaleerd. Controle van de sport accommodaties zou ook door IoT worden verbeterd. Voor deze en  vele andere toepassingen was bekabelde en draadloze connectiviteit vereist. Dit zou weer door de netwerkbedrijven annex de telecomsector worden gedaan.

Uitstel van marktintroducties

Zonder spelen zijn er geen aansprekende en herkenbare showcases. De uitrol van 5G en IoT zou daardoor wel eens extra vertraging kunnen oplopen. Zowel consumenten als aanbieders hebben immers geen referentiekader in de vorm van twee weken mondiale persaandacht voor een event. Het noodzakelijke uitstel is daarmee een domper voor meer dan de sporters en de fans. Het raakt ook de telecomsector.

Share: