pixabay-pylon-stroommas

Trend: aandacht voor energieconsumptie breedband en 5G

Er komen steeds meer publicaties en discussies over de energieconsumptie van communicatie, zoals vaste breedband verbindingen en 5G. Deze ontwikkeling is terecht, omdat tegenwoordig elke footprint wordt onderzocht.

In den beginne

Toen de stap werd gemaakt van inbelinternet naar breedband internet via het kopernetwerk was er geen belangstelling voor het energieverbruik. Gebruikers hadden alleen maar oog voor de hogere snelheden. De enige kritiek op het nieuwe type verbindingen ging over de prijs en betrouwbaarheid.

De eerste keer dat consumentenorganisaties en de tech pers naar de stroomkant keken was bij de introductie van tv boxen. Alle aanbieders hiervan leverden feitelijk technisch inferieure producten. Zo snel mogelijk op de markt komen was het enige dat gold. Kwaliteit van de box, de UI, laat staan het verbruik was daaraan onderschikt. De gevolgen van dat besluit zijn nog steeds zichtbaar als het gaat om het imago van de bedrijven.

Dat imago willen de telco’s en tv signaal aanbieders nu verbeteren. Iedereen stopt de nodige marketing inspanning in het bekend maken van het “groene” beleid. En eerlijk is eerlijk, de huidige generatie tv en internet boxen is wezenlijk zuiniger.

Elke schakel

Maar de geest is uit de fles. Iedereen weet dat die belangrijke schakel in de communicatie keten is veranderd en gaat daarom naar de andere schakels kijken. Parallel daaraan is er veel te doen over de invoering van 5G en het upgraden van de infra voor vaste breedbandverbindingen.

Het uit de grond halen van koper en vervangen voor glasvezel wordt door de aanbieders mede gerechtvaardigd door de lagere exploitatiekosten in de vorm van onderhoud en stroomverbruik. Bij 5G wordt daar voorzichtiger over gecommuniceerd. Maar de eerste generatie devices onderscheiden zich in een punt negatief van 4G devices. Ze verbruiken veel meer stroom.

Een deel van de markt is zich dus bewust dat er voorheen niet naar de energieconsumptie is gekeken. Een ander deel ziet ruimte tussen claims en realiteit. En tegelijk is er een brede, internaiotnale druk, om de eco-footprint naar beneden te krijgen. Zie hier de oorzaken waarom er zoveel publicaties en meldingen over de energieconsumptie van next gen breedband en 5G te vinden zijn. Aantal zegt daarbij uiteraard niets over de kwaliteit