Telefónica

Telefónica – van gevarenzone naar beklaagdenbank

In mei 2019 stond dit blog stil bij een aantal van de problemen van Telefónica in Duitsland. De netwerkkwaliteit van het bedrijf, bekend van het merk O2 en als koper van ePlus, zou niet voldoen aan de contractsvoorwaarden voor het uitbaten van LTE licenties. Een boete dreigde. Nu sijpelt via de Duitse pers door dat het niet bij dreigen blijft. Telefónica zit in de beklaagdenbank.

Netwerkkwaliteit

Het probleem van Telefónica Duitsland is voor bijna iedereen merkbaar en zichtbaar. De netwerkkwaliteit is op veel plekken slecht. 4G dekking met een fatsoenlijke snelheid is op een uiterst beperkt aantal plaatsen mogelijk. Op zich is Telefónica niet de enige LTE aanbieder in Duitsland die dergelijke problemen heeft. De toezichthouder Bundesnetzagentur heeft alle partijen meermaals gesommeerd aan de licentie-eisen voor 4G / LTE te voldoen. In de contracten staan ook duidelijke boeteclausules voor het niet nakomen van de uitrol verplichtingen en de minimale bandbreedte.

Achter blijven

Waar Deutsche Telekom en Vodafone op meerdere plekken serieus werk hebben gemaakt van die uitrol is bij Telefónica de inspanning aantoonbaar achter gebleven. In 2019 heeft Bundesnetzagentur Telefónica al gewaarschuwd voor de consequenties van de slechte netwerkkwaliteit . Het bedrijf liet via de pers keer op keer weten wel fors te investeren en tot andere meetresultaten te komen.

Boete

Schijnbaar is nu het geduld van de Bundesnetzagentur op. Telefónica mag een boete van tientallen miljoenen Euro’s verwachten. Natuurlijk gaat ook nu weer Telefónica vol in de tegenaanval. Wederom stelt het bedijrf – dat ook in 2020 weer rode cijfers schreef –  veel te investeren et cetera. Als extra argument voert het aan dat een boete contraproductief zal zijn. Maar desondanks worden de inspanningen van de net uitbouw verder versneld.

Het betoog van Telefónica zal weinig indruk maken op zowel de toezichthouder als de klanten. Hoe heet de soep wordt gegeten zal de komende dagen blijken. Wat de zaak zo interessant maakt is het volgende. Voor het eerst wordt in dit deel van de wereld niet alleen met boetes gedreigd omdat telco’s een al vijf jaar bestaand contract niet nakomen, maar ze worden ook opgelegd.

Overigens: de uitrol van 5G is nog veel complexer (en duurder) dan een 4G netwerk. Dus ook daarom is deze case de moeite van het volgen waard.