Telecom kosten 40% in 4 jaar tijd?

Het Britse blog ISPreview stond gisteren kort stil bij een onderzoek van de Britse ISP Onecom. Daaruit zou blijken dat de kosten die het SoHo/MKB maakt voor telecom tussen 2016 en 2019 met 40% is gestegen. Een cijfers waar ook het blog vraagtekens bij zet.

Jaarlijkse kosten

£2,052 (circa €2.235) is de gemiddelde kleine ondernemer op jaarbasis kwijt aan telecomdiensten. Onecom is onder aanbieder van dergelijke diensten. Het is daarom begrijpelijk dat het de wijst op die bijzondere prijsverhoging die het bij 208 klanten heeft waargenomen die aan het onderzoek hebben deelgenomen. Het belang van het bedrijf is helder. Bundeling van diensten en het afnemen bij een leverancier kan geld besparen.

ISPreview stelt dat een deel van de telecom kosten stijgen omdat ondernemers steeds meer clouddiensten gaan gebruiken. Als die worden afgenomen via de telco leidt dat tot hogere facturen. Dat zou leiden tot de perceptie dat de prijzen daarvoor flink omhoog zijn gegaan de laatste jaren.

Die kijk op de markt is opvallend en waarschijnlijk wel terecht. Het bundelen van diensten maakt het lastiger de factuurposten uit te splitsen op echte telecomdiensten en andere diensten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een triple play abonnementen waarmee naast telefonie en internet ook tv wordt afgenomen.

Dat wil niet zeggen dat het onderzoek van ISPreview steken laat vallen. De scope is beperkt tot de kosten die de ondernemer denkt te maken. Als daar de een forse kostenstijging wordt gesignaleerd, maar geen reden is voor onrust of churn dan is er verder weinig aan de hand.

Stijging vs perceptie

De lezer dient slechts te onthouden dat het gaat deels gaat om reële prijsstijgingen en deels om perceptie. Voor aanbieders van dergelijke diensten kan het wel reden zijn de communicatie te heroverwegen. Duidelijk maken dat factuur A hoger wordt omdat factuur relaties B tot en met Z komen te vervallen en omdat er meer additioenel diensten wordt afgenomen kan bijvoorbeeld handig zijn.

 

(afbeelding: Ludovic.ferre – Internet_Connectivity_TriplePlay.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10030886)

Share: