Telecom in Oost Europa – OTE

De Nederlandse pers heeft geen aandacht besteed aan de recente deelverkoop van de Griekse incumbent OTE, terwijl  het wel een interessante case is. De Griekse overheid is in het kader van de schulden door Brussel verplicht de belangen in (voormalige) staatsbedrijven te verminderen. Daarom moest de 10% deelname in OTE worden gehalveerd.

OTE heeft al geruime tijd Deutsche Telekom als grootste aandeelhouder. De Duitse incumbent was vanaf 2008 met 20% aandeelhouder, over de jaren is dat aandeel – deels onder protest van de Griekse pers en politiek verder uitgebreid. In 2011 werd de stap van 30% naar 40% gezet. OTE is niet alleen in Griekenland actief, het is nog voor de staat de grootste aandeelhouder in de Roemeense incumbent.

De winstgevendheid van de nationale en internationale operaties staat flink onder druk. Met het 5% aandeel dat de staat in de markt zette zou tegen een scherpe prijs moeten worden aangeboden. Het liep anders. Athene kreeg nul reacties binnen, ook niet van de institutionele beleggers die in totaal 43,6% van de aandelen bezitten. Deutsche Telekom kon zo de 5% tegen zeer gunstige voorwaarden kopen.

Het concern uit Bonn kreeg een groter aandeel in een bedrijf dat het afgelopen jaar de positie voor liquide middelen met 17% zag afnemen. De netto schuld steeg met 37%. De beurskoers reageerde de afgelopen maanden nauwelijks op de 5% aandelen swap. Dat kan dan vooral worden gezien als een signaal dat er bijna geen handel meer plaatsvindt.

Dat de belangstelling voor OTE zo gering was kan ook breder worden getrokken. Hier hoort een vraag bij. Wat is de toekomst van de Oost Europese incumbents met kleine thuismarkten. Het zijn bedrijven die amper mogelijkheden hebben de winstgevendheid te verbeteren.

Share: