5G-logo

Tegenslag voor 1&1 met 5G

De Duitse 5G licentiehouder 1&1 ondervindt veel problemen bij de aanleg van het netwerk. Enkele dagen geleden heeft het aangegeven de doelstellingen voor de uitrol in 2022 niet te gaan halen. Wederom laat dit zien dat 5G onvergelijkbaar is met 4G.

Elke licentiehouder voor mobiele communicatie is het de toezichthouder overeengekomen op welke manier de uiteindelijk landelijke dekking wordt gerealiseerd. Dat is in Duitsland niet anders dan in Nederland. Verschil is wel dat in Nederland veel minder installaties nodig zijn. Aanleg is hier ook vele makkelijekr omdat er geen geografische hindernissen, zoals bergen, zijn.

Open RAN

1&1 is voor 5G de nieuwe toetreder op de Duitse markt. Het bedrijf is sinds vorige eeuw actief met internet en telefonie. Hostingdiensten maken door acquisities eveneens deel uit van het portfolio. Om de 5G uitrol mogelijk te maken heeft het bedrijf gekozen voor Open RAN. Open staat hier niet voor open source, maar voor de mogelijkheid hardware van verschillende vendoren relatief eenvoudig te kunnen koppelen.

Open RAN is als idee zeer aantrekkelijk, omdat het aanleggen van een 5G netwerk door de fijnmazigheid erg duur is. De keuze voor verschillende componenten, niet meer gebonden zijn aan een vendor contract, en zelf ook eigen ontwerpen moet leiden tot meer concurrentie.

In theorie is Open RAN een verbetering en een toekomstgerichte ontwikkeling. In de praktijk en door de actualiteit is het echter veel lastiger dan menigeen wil toegeven. Het begint ermee dat de enkele grote partijen die voorheen Open RAN hebben gesteund niet langer welkom zijn in de netwerken zijn van Westerse telecom operators. Daardoor is in een klap het aanbod fors afgenomen. De partijen die over zijn gebleven hebben deels ook een eigen portfolio, dus de kans op een soort van interne concurrentie is aanwezig. Belangrijker is echter dat zij door het wegvallen van twee concurrenten met overvolle orderboeken zitten.

Vertalen

Het vermoeden bestaat dan ook dat de langere levertijden van infra 1&1 parten speelt. Op wereldschaal is het een kleine partij die nooit de beste voorwaarden kan afdwingen. Daarnaast, maar dat is nog niet bevestigd, lijkt het zaken te doen met een partij die in West Europa nog niet heel actief is net Open RAN. Het Japanse NEC wordt genoemd als leverancier. Dat bedrijf heeft voor 5G een goed trackrecord, maar het is wel gebaseerd op netwerken aan de andere kant van de wereld. De techniek die daar wordt vervangen moet worden voor de 5G infra is toch iets anders. Een NEC component die werkt in Japan zal het daarom niet in een keer doen in een Duits netwerk. Het vertalen kost tijd.

Die langere doorlooptijd speelt het bedrijf dus parten. Tijd betekent ook geld. Inmiddels doen geruchten de ronde dat het bedrijf een deel van de internetactiviteiten en de hostingtak in de etalage wil zetten. Daarmee moet er vers geld naar 1&1 stromen. Geld nodig voor de investeringen  in 5G en om boetes van de toezichthouder te ontlopen. Daarnaast is het dodelijk voor het imago van deze nieuwkomer en slecht voor de acceptatie van 5G.