Staat van de Britse communicatie infrastructuur

OfcomDe Britse toezichthouder OFCOM heeft dinsdag het jaarlijkse onderzoek naar de staat van de communicatie infrastructuur gepubliceerd. Het 43 pagina tellende document is in de eerste plaats interessant voor de Britten. Het is echter ook voor Nederlandse marktpartijen relevante informatie.

Peergroup

Dat Britse onderzoek naar de Britse markt voor Nederlandse marktpartijen interessant is heeft te maken met het verschijnsel peergroup. Lange tijd zijn de Britse aanbieders, BT voorop, vast onderdeel geweest van elke benchmark voor telco diensten en producten. De Britten hoorden, net als bijvoorbeeld Telefónica, tot de vaste peergroup waarmee KPN zich vergeleek. Inmiddels kan dat anders zijn, maar de belangstelling voor een grotere en nog steeds nabij gelegen markt blijft lonen.

Impact geringe concurrentie

De consolidatie op de Britse markt is eerder gestart dan in Nederland. De gevolgen daarvan zijn ook in het OFCOM rapport zichtbaar. Gebieden waar sprake is weinig concurrentie over een langere periode zijn duidelijk minder goed van connectiviteit voorzien. De prikkels daar upgrades (en het beftref niet uitsluitend landelijk gebieden!) door te voeren is aan de aanbodzijde gering. De prijzen die gevraagd worden voorkomen ook dat vraag naar hogere bandbreedtes ontstaan. Wat dat betreft zijn de Britse marktverhoudingen inmiddels niet meer het lichtend voorbeeld voor de Europese telco’s en consumenten.

Dat Londen al jaren probeert met vouchers en lokale acties FttX uitrol te versnellen zal de Nederlandse lezer van het OFCOM rapport wellicht niet bekend zijn. Wat hij wel zal zien is dat de FttX uitrol daar weinig voorspoedig verloopt. 6% van de huishoudens heeft in principe de mogelijkheid FttP te consumeren. FttP staat daarbij voor FttH (Home) en FttB (Building).

Nederland loopt voor

In Nederland is FttH volgens de meeste recente publieksrapportage van ACM over HY1-2017 mogelijk bij 2,5 huishoudens. Dat komt overeen met ongeveer een derde van de Nederlandse markt. Nederland loopt dus fors voor op de Britten als het gaat om goede vaste breedband verbindingen.
Dat geldt ook voor mobiel. De verschillende dekkingskaarten van Nederland laten een zeer beperkt aantal 4G loze gebieden zien. OFCOM meldt dat de Britten nu 4G mogen verwachten bij 66% van het landoppervlak.

De Britse communicatie infrastructuur is zoals gezegd niet langer het lichtend voorbeeld als het gaat om connectiviteit.

Share: