640px-Flag_of_India

Smartphone productie in India – werkt dat?

De regering van India probeert al enige tijd met veel geld en fiscale maatregelen de nationale smartphone productie te stimuleren. Wat de beweegredenen zijn en vooral ook wat het effect tot op heden is wordt hieronder beschreven.

Handelsbalans India

Dat New Delhi een nationale smartphone sector wenst is in het Westen betrekkelijk onbekend. De redenen daarvoor zijn echter makkelijk te begrijpen. In de eerste plaats wil de regering minder afhankelijk zijn van de import van waardevolle goederen. Eigen productie moet de slechte handelsbalans meer in evenwicht brengen. Dat idee heeft geen verdere uitleg nodig.

Tweede reden is dat India zich zelf nadrukkelijk wil profileren als alternatief voor China. Het aantal conflicten met de VRC is groot en oud. De handelsoorlog van de laatste jaren tussen Washington en Beijing was koren op de molen voor de regering in New Delhi.

 

Voordelen – Nadelen

Dat India een eigen productie faciliteit voor iPhones heeft is hier weinig bekend. Apple is niet de enige die in India laat produceren. Ook de Zuid Koreanen en zelfs de Chinezen hebben er assemblage faciliteiten voor smartphones. De voordelen daarvan zijn de lagere lonen, transportkosten en de minimale afstand tot een grote markt. Dat zou moeten opwegen tegen het nadeel dat de fabrieken altijd een Indiase (mede) eigenaar moeten hebben.

Om de fabrikanten te overtuigen van de voordelen van de standplaats India heeft het land de afgelopen jaren een paar keer flink de neus gestoten. Met name de subsidie regels hebben gezorgd voor veel problemen. De WTO heeft die verboden. Dat heeft geleid tot hogere kosten en dus een onvoorzien nadeel. Het compenseren daarvan is maar deels gelukt.

Covid-19  heeft de nationale smartphone productie geraakt. Berichten over het gebrek aan componenten en de hoog ziekteverzuim zijn niet volledig te onderdrukken. Gevolg is dat deze sector zich niet zo ontwikkeld als de regering het zou willen zien. De laatste cijfers zijn in twee opzichten ongunstig. De export van smartphones is gereduceerd. Dat is geen goed nieuws voor de handelsbalans.n

Minimaal marktaandeel

Wat ook minder goed gaat is de vraag naar echte lokale smartphones. Toestellen van de grootste mondiale spelers (Apple, Samsung en dergelijke) zijn gevraagd. De vraag naar de echte Indiase toestellen is verder teruggelopen. Micromax, Intex, Lava en Karbonn, merken die in Europa totaal onbekend zijn, weten alleen de onderkant van de markt met dumbphones voor zich te winnen. Voor smartphones heeft geen van deze bedrijven een marktaandeel boven de een (1) procent.

Het idee van de regering met een nationale smartphone productie meer vliegen in een klap te slaan lijkt dus niet te werken.