Smartphone markt krimp 2020 zal double digit zijn

smartphoneDe opgaande lijn voor de smartphone markt is in 2017 vrijwel tot stilstand gekomen. Sindsdien is er elk jaar krimp. Voor 2020 zijn de verwachtingen wederom negatief. Er zijn signalen dat een double digit krimp waarschijnlijk is.

Van stagnatie naar krimp

Toen in 2017 het aantal geproduceerde smartphones minder dan een halve procent hoger was dan het jaar daarvoor was dat een keerpunt. De stagnatie was een feit en marktverzadiging was niet langer een taboe.

Eerste analyses wezen  op een tijdelijke groeivertraging. 2018 zou een lastig jaar worden. Per 2019 was weer groei mogelijk. Die analyses en voorspellingen zijn gedeeltelijk uitgekomen. 2018 was inderdaad een slecht jaar, maar de groei in 2019 is om meerdere redenen uitgebleven. De markt is tot stilstand gekomen en zelfs gaan afnemen. Krimp van het aantal geproduceerde toestellen is een nieuw verschijnsel in deze markt.

2020 wordt niet beter maar erger

De seinen voor de smartphone markt staan het jaar 2020 op rood. Dat zal niemand verbazen. Als enige lichtpuntje geldt nog de uitrol van 5G. Hierdoor zal de vraag naar nieuwe toestellen toenemen. De impact van Covid-19 op de markt is echter vele malen groter. Er zijn geen lichtpuntjes meer te zien.

Het begint ermee dat fabrieken van componenten en voor de assemblage van toestellen op slot zijn gegaan. Ook al is ondertussen sprake van het opstarten van de productie, de verloren tijd kan niet worden ingelopen.

Zelfs al zou het lukken de stilstand te compenseren, dan is er het volgende probleem. Bijna overal houden consumenten de hand op de knip. Het consumentenvertrouwen staat op historisch lage niveaus. Een nieuwe smartphone staat nergens hoog op de agenda. Dat de uitrol van 5G mede door Covid-19 vertraging oploopt speelt ook nog een kleine rol.

ODMs verliezen orders

Minder vraag moet leiden tot minder productie. Volgens deze bron hebben de drie grootste ODMs voor smartphones in de VRC veel minder opdrachten. Samsung, Huawei, Xiaomi en Oppo hebben de orders van instap en midrange toestellen met 15,28% verlaagd. Dat betekent fors minder werk voor Wingtech Group, Huaqin Telecom Technology en Longcheer.

Zoveel minder toestellen via ODMs betekent dat de vier aanbieders 14,5% minder toestellen in de markt zetten. Het kwartet had in 2019 een gecombineerd marktaandeel (shipments) van meer dan 75%.  Het is daarom onvermijdelijk, maar de gehele smartphone markt neemt in 2020 met meer dan 10% af. Een double digit krimp dus.

Share: