Samengaan mobiele operators in de EU

De meeste kranten hebben deze week aandacht besteed aan het – nu nog – gerucht dat op de Britse markt een nieuwe fusie van mobiele operators in de lucht hangt. Kort na de aankondiging van de belangstelling van BT voor EE zou nu Hutchison Whampoa de aankoop van O2 overwegen.

Strikt genomen is die constatering niet juist. Dat een mobiele operator onderwerp van koopinteresse is klopt. De business van de potentiële koper hoeft echter geen mobiele communicatie te zijn. Daarom zijn deze twee mogelijke Britse ontwikkelingen deels onvergelijkbaar. Wat ze wel gemeen hebben is de aanleiding: mobiele communicatie is niet langer de licence to print money. De vereiste investeringen om groei van mobiel internet bij te benen is voor bedrijven die uitsluitend mobiele activiteiten als inkomstenbron hebben steeds lastiger te realiseren. Dat deze last deels veroorzaakt wordt door onjuiste beslissingen in het verleden mag daarbij niet uit het oog worden gelaten. Belangrijker voor dit moment is echter dat zelfs voor outsiders zichtbaar is dat de businesscases die tot recent onomstreden en niet bespreekbaar waren rijp zijn voor een extreem grondige revisie.

Daarom is de mogelijke verkoop van dit soort partijen een belangrijk signaal voor iedereen die in de EU acteert en zich daarbij baseert op uitgangspunten die al langer meegaan. Zaken doen in de EU vereist meer flexibiliteit dan menigeen zich realiseert.