brexit

Roamingkosten en Brexit

Binnen de EU zullen de kosten voor roaming verder worden verlaagd en daardoor wordt een negatief gevolg van Brexit duidelijk zichtbaar. Britse bellers krijgen namelijk juist te maken met hogere kosten.

Morrelen

Minder dan een jaar hebben de Brits mobiele operators de schijn weten op te houden dat ze niet zouden morrelen aan de roamingkosten. Britten binnen de EU zouden onder de zelfde voorwaarden blijven bellen en internetten als voor de Brexit.

Inkomsten

De verleiding was duidelijk te groot voor die telco’s. Een rol kan hebben gespeeld dat door de pandemie de inkomsten uit roaming compleet verdampt zijn. Er komen veel minder toeristen en zakelijke reizigers naar de Britse eilanden. Daarmee is de kans gering dat zij die telco’s nog geld opleveren. Dus per vorig jaar weten de Britten al dat zij op enig termijn weer extra moeten gaan betalen om in Europa de smartphone te kunnen gebruiken. Tarieven van 2 GBP per dag hanteert EE. Three komt later die voorjaar met kosten. Vodafone rekent per deze maand al 1 GBP per dag.

Roamingkosten andersom

Tot nu toe is er nog weinig bekend over de kosten voor roaming in de andere richting. Moeten Nederlandse bezoekers aan de Britse eilanden nu ook rekening gaan houden met een naheffing? Vooralsnog lijken de partijen hier die eilanden nog als deel van de EU te zien. In Oostenrijk is de realiteit al doorgedrongen. Die stap was ook wel te verwachten. Het VK is geen deel meer van de EU, dus daarbij hoort een ander tarief of ander voorwaarden dan voor de lidstaten.

Inkomsten

De telco’s binnen de EU zijn niet verplicht voor het Britse gebruik meer kosten te rekenen. Maar het zou vreemd zijn als ze die ruimte niet zouden benutten. Roaming is immers een bron van inkomsten. Weet daarbij dat die inkomsten door verkeer binnen de EU alleen maar verder afnemen. Het is daarom logisch dat hier wat gaat veranderen. De kleine telco’s zonder internationale footprint zullen die stap als eerste zetten.