Roamingkosten blijven binnen de EU blijven dan toch bestaan

Vrijdag 15 mei maakte de burgerrechtenbeweging Statewatch bekend dat de EU regeringsleiders vooralsnog totaal niet bereid zijn een einde te maken aan roamingkosten. De Nederlandse pers sliep weer eens, de Duitse collega’s openden er de zaterdag edities mee. Dat verschil is opvallend, maar verder weinig relevant.

Belangrijker is te zien waar het uitgelekte voorstel vandaan komt en wat de problemen zijn. Heise noemt dat men eerst nog uitging van een “roamingkosten vrije bundel” van 70 meg en 35 smsberichten en 35 minuten die een jaar geldig zou zijn. Het compromis, of huidig voorstel, dat uiteraard niet met de pers is gedeeld door de bedenkers zou zijn 100 meg, 50 sms en 50 minuten.

Iedereen die iets weet van databases voorziet hier waarschijnlijk al de problemen. Een bundel die 1 jaar geldig is dat roept bij mijn in ieder geval deze vragen op: een kalenderjaar, of gaat de teller aan per start van het contract. Hoe werkt het bij het verhuizen van een provider met behoud van nummer en zijn de bestaande databases van alle operators in staat deze bijzondere “korting” wel te implementeren?

Van een hele andere orde is de vraag: wie heeft die 2:1:1 verhouding bedacht. Is dit niet het zoveelste overweldigende bewijs dat zowel telecombedrijven (via de intensieve lobby) , ambtenaren en politici wanhopig blijven proberen het leven van de uiterst winstgevende SMS te rekken?

Vlak voor de vakantieperiode worden miljoenen Europeanen weer gewezen op de schimmige, weinig transparante methoden waarop de EU raad opereert. Dat zal weinig positieve invloed hebben op het vertrouwen in de instanties en het jaarlijkse PR en imago offensief waarbij het verlagen van de mobiele communicatie kosten vlak voor de zomer een centrale rol speelt ondermijnen.