Euroshop logo

Retailtrends volgens de vakbeurs Euroshop

Eind februari vond in Düsseldorf de vakbeurs Euroshop plaats, deze beurs wordt elke drie jaar gehouden en is een belangrijke graadmeter voor wereldwijde retailtrends. Twee trends voor de Duitse markt zijn opgevallen en vanwege de nabijheid ook aan de orde in Nederland.

Het geeft weinig zin om shopping en retailtrends in Australië te projecteren op de Nederlandse markt. Het land is alleen al door het klimaat totaal onvergelijkbaar, om nog maat zwijgen over de afstanden. Duitsland is wat verstedelijking betreft redelijk goed vergelijkbaar met Nederland. Het heeft ook een shoppingmalls net buiten de steden die voor behoorlijke concurrentie met de binnensteden leiden. Tenslotte is het consumptiepatroon in grote delen van het land – wat er in de supermarkten wordt gekocht – herkenbaar met wat in Nederland meetbaar is.

Daarom is het dus zinvol onderzoeken naar retailtrends bij de buren te volgen. Tijdens Euroshop werden er meerdere gepresenteerd. EHI heeft gekeken naar de investeringen van retailers. Hoe gaan die om met de hogere kosten en langere levertijden van materialen?

Supermarkten

Bij de supermarkten is het nodige gaande. De investeringen in verbetering per vierkante meter winkeloppervlak zijn sinds de laatste meting in 2020 met 16 procent toegenomen. Hierbij moeten twee kanttekeningen worden gemaakt. De grootste supermarktketens leveren geen cijfers aan, dus wat daar gebeurt is onbekend. Die laatste drie jaar is echter ook de keten Real ontmanteld. Filialen zijn deels gesloten, deels in andere handen gekomen. Goed mogelijk dat alleen al hierdoor de ontbrekende cijfers voor een behoorlijke vertekening hadden kunnen zorgen.

De andere kanttekening is dat de toename in het investeringen ook vertekend wordt door de bijzonder periode van de laatste jaren. Met de lockdowns tijdens de pandemie is er natuurlijk niet geïnvesteerd.

Dat gezegd hebbende, voor supermarkten die wel data hebben aangeleverd blijft de koelafdeling de grootste kostenpost waar ook het meeste investeringsgeld voor is aangewend. Specifiek nieuwe koelmiddelen en energie efficiency.

Stroomrekening – LED – Automatisering

Een trend bij non-food is als het gaat om investeringen is het verlagen van de stroomrekening. Tot 55% van de stroomkosten kunnen betrekking hebben op de verlichting. Het blijkt dat lang niet overal LED al is doorgedrongen, maar het beeld verandert. Dat is een trend die hand in hand gaat met meer automatisering, want de slimme oplossingen om de verlichting automatisch besturen kan ook voor andere zaken worden ingezet en zo de stroomrekening drukken.

Wat de investeringen in koelafdelingen en non-food winkelruimtes gemeen hebben is dat er meer en meer sensoren worden gebruikt om in ieder geval de kosten te drukken. Tijdens deze editie van Euroshop was rond sensoren veel aanbod en daarom is het juist dit een van de retailtrends te noemen.