Prism en Cloud – tijdelijke twijfel of einde van een korte bloei

Of we het nu leuk vinden of niet, de discussie die in Europa en elders is ontstaan na de onthullingen over Prism hebben directe impact op de hosting -en datacentersector. Ongevraagd staan zijn nu al weken extra in de belangstelling van pers, publiek en politiek.

Wie dacht dat de zomer en het mooie weer deze belangstelling snel zou doen veranderen, komt bedrogen uit. Het thema blijft hoog op menig agenda staan. Wellicht is dat juist ook omdat het zomer is en er weinig ander nieuws is om over te schrijven. Wellicht komt het ook omdat het een onderwerp is dat eindelijk iets anders betreft dan de crisis in de eurozone.

Zeker is dat het mede in de schijnwerpers blijft staan om dat in het grootste land van de eurozone, Duitsland, dit jaar verkiezingen zijn. Alle partijen hebben er ongevraagd opeens een verkiezingsthema bijgekregen en dat blijkt ook over de grenzen zijn uitwerking niet te missen. Waar het zijn uitwerking ook niet mist is onder het Duitse publiek. De publicatie van een zeer recent gehouden onderzoek in opdracht van de Duitse IT sector (Bitkom) spreekt wat dat betreft boekdelen. Een sterke afname van vertrouwen in de overheid, een minder bereidheid gevoelige data online te versturen en maar liefst 20% van de ondervraagden die nu echt gene zin meer heeft in cloud.

Denken dat deze brede koerswijziging alleen in Duits verschijnsel is, is wellicht de grootste fout die Nederlandse aanbieders van hosting en datacenter diensten kunnen maken. Een stelling die ook wordt onderschreven door onderzoek van F-Secure waaruit nog verder toegenomen twijfel aan clouddiensten en Amerikaanse dienstverlening bleek.

Alle partijen doen er goed aan zich nu te bezinnen op de impact van de ontstaan situatie. Doorgaan met de cloud als een grenzeloos en zorgeloos concept verkopen en doen alsof er niets aan de hand is kan averechts uitwerken. Het is een fase die roept op een serieuze reactie. De burger, de klant heeft meer recht op transparantie en zekerheid. Dat is een voorwaarde om de ontstane twijfel, onrust en zelfs afkeer te pareren. Doen de aanbieders van cloud dat niet dan kan dat wel eens aantal cloud gerelateerde ontwikkelingen blijvend frustreren.