Voor Nederland met de OV Chipkaart komt het een tikketje ouderwets over, maar er zijn nog heel veel landen waar het OV echt strikt gescheiden functioneert. Voor elke vervoerder een aparte ticket dus of een eigen app.
Deutsche Bahn dacht daar als grootste vervoerder in Duitsland een grandiose oplossing voor te hebben: de overkoepelende app, die achter de schermen een heleboel apps combineerde tot een interface voor de gebruiker met via de smartphone inchecken bij reisbegin en uitchecken op het einde van de reis. De app zorgde voor het beste tarief van A naar B. Dat klinkt als een goede zet en iets waar de reizigers ook wel graag gebruik van zouden maken.
Niets is minder waar, de app Touch&Travel sterft een stille dood. DB geeft aan dat er te weinig gebruikers zijn en dat er groter voorkeur is voor losse apps van de eigen (regionale) vervoerders. Dat klinkt bijna als een internetportal of startpagina die niet is geaccepteerd, maar dat is slechts een deel van het verhaal. De onderliggende techniek vereiste dat voor een nauwkeurige afrekening GPS altijd aan moest staan. Zelfs voor wie niet met de metro onder de grond reist was dat een lastige voorwaarde, het kost gewoon te veel accuvermogen. Positiebepaling op basis van G2/G3/G4 mast kon ook, maar dat bleek dan weer vooral buiten de bebouwde kom tot problemen te leiden.
Kortom een goed idee, maar een waarbij de testomgevingen in 2013 (jaar van lancering) niet representatief zijn geweest voor de werkelijke situatie anno 2016. Onderzoek met een te beperkte scope in tijd of is men iets vergeten?