brexit

O2 en Virgin Mobile UK negeren dankzij Brexit Netneutraliteit

Voor de Britse mobiele operators biedt Brexit mogelijkheden de omzet te verhogen, onder andere door netneutraliteit te negeren. Telco’s in de EU worden op de vingers getikt voor het ingrijpen in verkeersstromen, in het VK gebeurt dat niet.

Zero Rating

De pogingen van Deutsche Telekom en Vodafone in onder andere Duitsland met Zero Rating de regels voor netneutraliteit te omzeilen zijn recent definitief gestrand. Na een uitspraak van de hoogste EU rechters in juli 2021 (zie ook link) heeft toezichthouder BundesNetzAgentur eind april 2022 laten weten dat StreamOn en Vodafone Pass niet langer zijn toegestaan. Bestaande contracten met afnemers en leveranciers dienen te worden beëindigd.

Die contracten hielden in dat abonnees van deze telco’s bepaalde content konden gebruiken, zonder dat het dataverkeer werd bijgehouden. Dit verkeer stond dus los van de databundels. Voor gebruikers scheelt dat omdat ze daarmee geen grotere bundel nodig hebben of een naheffing krijgen.

Voor de aanbieders van de content is het een ander verhaal. De contracten die zij met DT dan wel VF moesten afsluiten waren compleet dichtgetimmerd met NDA’s. Welke directe of indirecte vergoeding zij moesten afdragen viel daarom moeilijk vast te stellen. Ook andere bepalingen die in strijd kunnen zijn met de werking van een vrije markt zouden aanwezig zijn geweest.

Voor de hele EU

Deze en alle ander telco’s die actief zijn in de EU hebben al deze contracten moeten vernietigen. De werking van de uitspraak van de rechters in Luxemburg beperkt zich niet tot de concrete case in Duitsland. Dat hebben de andere telco’s in de EU ook heel snel begrepen. Als zij al niet waren gestopt met vergelijkbare beperkende contracten dan hebben ze dat sinds het najaar van 2021 gedaan.

VK

Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel meer uit van de EU. Gebruikers van mobiel communicatiediensten weten inmiddels al wat daar de gevolgen van zijn. Roamingkosten worden weer in rekening gebracht en daarmee is bellen en internetten in het buitenland weer een echte kostenpost geworden.

Maar daar blijft het niet bij. O2 en Virgin Mobile UK hebben het instrument van Zero Rating van de plank gehaald. Dat doen ze op het eerste gezicht om uitsluitend nobele redenen.

[De bedrijven] announced that, as part of their measures to help tackle the ongoing cost-of-living crisis, they’ve expanded the number of websites and internet services that can be accessed without eating into your mobile broadband data allowance (i.e. zero rating). (bron)

Het gaat daarbij om websites van overheden en instellingen vergelijkbaar met NIBUD. Zoals de Britse pers al heeft opgemerkt is dit gulle aanbod niet zonder risico’s. Alle uitgaande links van deze websites (denk aan youtube filmpjes) vallen niet onder het aanbod.

Gevaar

Maar echte gevaar is natuurlijk dat op deze manier telco’s gaan bepalen wat content is die voor “iedereen” belangrijk is. Consumentenorganisaties die kritisch schrijven over de telco’s kunnen zo maar buiten het zero rating aanbod worden gehouden. Het begrip dat daarbij hoort is censuur. Gelukkig is dat op deze manier in de EU niet mogelijk. Voor de Britten kan duidelijk worden dat door Brexit netneutraliteit overboord is gegooid en daarmee gelijkwaardige toegang tot alle legale bronnen van informatie.