Netneutraliteit, streaming audio via 3G/4G en de binnenmarkt

Over netneutraliteit (NN) is in Europa de laatste maanden betrekkelijk weinig geschreven. Voor de meeste gebruikers van IP diensten is er geen vuiltje aan de lucht, alles doet het nog en de tarieven voor mobiele of vaste toegangsdiensten zijn niet veranderd.

In Duitsland ligt dat anders. Opeens lijkt er ophef te ontstaan door een mededeling van Deutsche Telekom over streaming audiodiensten. Extra alert is de pers, omdat DT als fervent tegenstander van NN geldt en het concern al eerder aangaf van aanbieders geld te gaan verlangen voor de doorgifte van de diensten..

DT heeft nu bekend gemaakt dat Spotifty, de meest gebruikte muziekstreaming dienst, niet meer anders zal behandelen. Spotify gebruikers konden er tot op heden van uit gaan dat die dienst niet werd betrokken bij de databundel. Per 1 mei wordt dat wel het geval. Gevolg: wie veel streamt zal snel door zijn bundel gaan en dat blijft er een karige 64/16 KBit/s verbinding over. Uiteraard kan tegen vergoeding dit euvel worden voorkomen.

Dat de Duitse pers zich hier op werpt is begrijpelijk, maar het is niet uniek. Ook elders (w.o. Nederland) is de regel inmiddels dat diensten niet buiten de bundel gehouden worden. Netneutraliteit betekent gelijke monniken – gelijke kappen en dat binnen de gehele EU. Wat we hier zien is niets anders dan een voorbeeld van harmonisatie om te komen tot een binnenmarkt.

Share: