Nadelen vectoring benoemd

Door telecombedrijven als Belgacom, Deutsche Telekom en KPN wordt sinds enige tijd gecommuniceerd dat vectoring een verantwoorde methode is om meer snelheid uit de bestaande op koper gebaseerde netwerken te halen. De eerste publicaties over tests en uitrol onderstrepen die bewering ook. De andere kant van het verhaal krijgt nu ook voorzichtig aandacht.

Centraal staat een mededeling van de lokale Duitse provider Ewetel, waarover onder andere Golem schreef. Ewetel noemt namelijk in een bericht over de (voorgenomen) uitrol van vectoring dat een aantal gebruikers een lagere snelheid zal krijgen. Op het eerste gezicht lijkt het onwaarschijnlijk dat door het upgraden van het netwerk in plaats van de theoretische 100 Mbit/s een snelheid van maximaal ADSL2+ (16 Mbit/s) uit de wanddoos komt.

Het is echter geen typefout, de techniek achter vectoring heeft inderdaad als effect dat de snelheid bij langere kabelafstanden nog sneller afneemt dan bij reguliere VDSL. In het forum van Golem staat vooral in de discussie Bringt auf dem Land Vectoring überhaupt etwas? een aantal goede beschrijvingen van de techniek en waarom die lage snelheid kan ontstaan. Met deze input kan ook worden ingeschat waar in Nederland en elders vectoring een verslechtering van het huidige op koper gebaseerde breedband aanbod betekent.

Inhoeverre de communicatie over dit verschijnsel leerzaam is valt nu nog niet te zeggen. Dat Ewetel vele maanden voor de uitrol ook de mindere kanten noemt is wel opmerkelijk te noemen, tot zover bekend is het namelijk de eerste partij die hiermee komt.

 

Share: