smartphone

Mobiel internet – meer gebruik, te grote bundels

Van mobiel internet wordt steeds meer gebruik gemaakt en daarom nemen de bundels in omvang toe. Daarbij heeft de consument te weinig in de gaten dat de aangeboden bundels standaard veel te groot zijn. Dat zegt de Duitse prijsvergelijk Verivox in een recent persbericht.

Forse toename begin 2020

Vorige week hebben Vodafone en Telefónica gecommuncieerd over een toename van het aantal belminuten en mobiele internet gebruik. Gemiddeld nam een gesprek bij de twee aanbieders met 30 seconden toe. Dat is een plus van 10 tot 15 procent. Bij mobiel internetten was de gemiddelde toename van het datagebruik 40 procent. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de stijging niet over het hele jaar gelijk was. De grootste stijging was Q2, toen Duitsland in lockdown ging. Toen zijn er ook ad-hoc maatregelen getroffen door de telco’s.

Afvlakkende lijn

Inmiddels is de consument min of meer gewend aan de lockdown. Het werk en leefpatroon is er op aangepast. Gevolg is dan ook dat de opgaande lijn afvlakt. Maar er is nog een reden voor deze ontwikkeling.

Daarvoor is het bericht van Verivox handig. Het constateert dat de Duitse consument per maand gemiddeld 3GB aan data verbruikt. De gemiddelde databundel is ondertussen 23GB. Het zijn gemiddelden. Zoals bekend zijn heavy users niet over alle mobiele telco’s gelijk verdeeld. Net als in Nederland zitten die in Duitsland eerder bij de prijsvechters en MVNO’s. Zakelijke gebruikers zijn overigens niet meegenomen in de cijfers van Verivox.

Te grote bundels

De toename van de bundelgrootte in Duitsland staat niet op zich. Ook in Nederland wordt het lastiger kleinere bundels af te nemen. De telco’s zijn eind 2019 al begonnen met het opkrikken van de bundels. Dit gebeurde uit concurrentie overwegingen en ter voorbereiding op 5G.

Voor de consument is dat een prettige ontwikkeling geweest. Menigeen kon zo de eerste lockdown periode doorkomen zonder het abonnement te upgraden. Maar nu, een jaar later, staat de zelfde consument voor de vraag of de grote bundel niet te groot is. Het is wel een makkelijke post waarop bezuinigd kan worden. Dat de consument in deze periode liever de hand op de knip houdt is bekend.

Verschil is tussen Nederland en Duitsland op dit punt is wel dat daar vaker contracten van 24 maanden gelden. Die zijn gebaseerd op toestelkoop en de bundels met mobiel internet.