Mobiel bellen en internet in Duitsland altijd duurder?

Nederland behoort tot de absolute top in de EU en Europa als het gaat om mobiele bellen en internet. Een goede prijs/kwaliteit verhouding plus groot aanbod is daar mede voor verantwoordelijk. Buurland Duitsland is in het beste geval een middenmoter en dat komt door de hogere prijzen en beperkter aanbod. Toch wil dat niet zeggen dat de Nederlandse abonnee altijd beter uit is dan zijn Duitse collega.

Nieuwe bundels

Eind april maakte Vodafone Duitsland bekend het Red portfolio flink onder handen te nemen. Klanten konden lezen dat nieuwe abonnees per mei 2019 een grotere databundel krijgen. De abonnementen, die in Duitsland standaard een looptijd van 24 maanden hebben, moeten zo aantrekkelijker worden. En dat is op het eerste gezicht ook het geval. De kleinste Red bundel wordt van 1 GB opgetrokken naar 4GB, de L variant gaat van 8GB naar 32 GB. Toch is er een addertje onder het gras: de nieuw bundels vervangen oudere, waarbij het soms dankzij tijdelijke acties ook mogelijk was tot een verdubbeling en meer van de internetbundel te komen.

 

Nederlanders zullen ook bij de nieuwe Vodafone Duitsland bundels nog steeds het idee hebben dat de klant daar wel heel erg veel betaalt. De maandprijzen van Red mogen dan wel enigszins vergelijkbaar zijn, de databundels zijn hier toch echt ruimer. Het verschil zit hem ook niet in de SMS en belminuten – die zijn namelijk voor de Red abonnementen hier en daar onbeperkt.

 

Bellen

Er is echter een verschil waar veel Nederlanders overheen kijken en dat is het bellen en internet over de grens. Nederlandse Vodafone klanten die vaak in het buitenland zijn zullen weten dat slechts de eerste 100 minuten binnen de Nederlandse bundel vallen. Vanaf de 101ste minuut wordt het bellen apart in rekening gebracht. Zoiets kan een zaken reis of weekendje weg flink duurder maken. Duitse Vodafone klanten hebben daar (net als die van DT) geen last van. Over de grens van een EU lidstaat bellen zijn nog steeds vanuit de onbeperkte bundel. De hoogte van de rekening is voor hen dus veel minder een verrassing.

“Auch im neuen Tarif-Angebot ist EU-Roaming inklu­sive. Damit stehen alle Inlands­kon­di­tionen auch im EU-Ausland ohne Aufpreis zur Verfü­gung”

Dus ja, een vergelijkbaar abonnement in Duitsland is duurder en mobiel communiceren is in Duitsland duurder dan in Nederland. Toch kan de Duitse consument in de vakantie periodes fors goedkoper uit zijn.  Bellen en internet is dan door EU-roaming juist goedkoper.

Share: