notebooks-computers-toetsenbord

Minder notebooks verscheept – een regionaal probleem?

In de pers duiken regelmatig berichten op dat er meer of minder computers, notebooks of componenten zijn verscheept. De moeilijkheid van dit soort berichten heeft vooral betrekking op de scopt. Zelden wordt duidelijk of hier sprake is van een regionaal probleem of dat het voor alle landen geldt.

Volgens de berichten van eerder deze maand zijn de makers van ODM laptops redelijk teleurgesteld. De bedrijven die in opdracht van de grote merken en retailketens notebooks produceren hebben minder omzet gedraaid dan gehoopt. Het bericht daarover is gebracht als teleurstelling over shipments.

In principe klopt die kop van het persbericht ook. Wie verder leest dan de kop en de eerste alinea’s ziet dat de ODM’s niet klagen over de wereldwijde shipments. Men wijst naar China waar de bijna alle fabrieken staan.

Samenspel

Die fabrieken zijn in 2020 getroffen door de pandemie en daarna door de lockdown maatregelen. Eind 2020 en beging 2021 ging het beter, maar nu blijft de productie weer ver achter bij de planning. De oorzaak daarvan is het samenspel van leveringsproblemen en de meer verplichte vrije dagen. Met dat laatste wil China de pandemie onderdrukken, zonder direct weer een lockdown op te leggen.

Minder productie door stilstaande lopende banden in China treft niet alleen de ODM bedrijven. Het geldt voor bijna elke sector in het land. Het gevolg daarvan is dat er veel meer Chinezen verplicht thuis zitten. Zij hebben allemaal andere prioriteiten dan notebooks bestellen. Want dat is namelijk ook het verhaal achter de lagere ODM shipments. Het heeft ook te maken met minder vraag naar de producten in een land. Een heel groot land, waardoor het regionale effect zo groot is dat het wel genoemd moet worden.

Terugval onbekend

Hoe groot die terugval precies is, blijft vooralsnog onduidelijk. Dat de plussen van shipments naar Duitsland (+4%) en Italië (3%) hierdoor niet meer terug te vinden zijn in de omzetcijfers zegt wel genoeg.

Dus let goed op als ergens wordt beweerd dat er meer notebooks zijn verscheept. Dat hoeft niets te zeggen over de ontwikkelingen op EU of Nederlandse markt.