contact-pin-betalen

Minder contant geld – beter nadenken over connectiviteit

Sinds de uitbraak van de Corona pandemie hebben consumenten minder contant geld bij zich. Betalen via pin of contactloos is immers op grote schaal gepromoot als een van de manieren om het besmettingsgevaar te verminderen.

Nu in Nederland en elders de maatregelen minder streng worden, kan in principe ook weer het gebruik van contant geld toenemen. Er zijn inderdaad indicaties dat mensen het toch wel prettig vinden weer echt geld uit te geven en te ontvangen dat pinbetalingen.

Onomstreden is daarbij ook dat de groep die zoveel mogelijk afziet van cash betalingen fors is toegenomen. Het gemak van betalen is hoog en voor de ontvanger zijn er ook voordelen aan verbonden. Die laatste heeft weliswaar initiële investeringen en nieuwe maandelijkse uitgaven voor het gebruik. Daar staat tegenover dat consumenten eerder geneigd zijn meer uit te geven als de pinpas (of smartphone) wordt gebruikt dan als geld uit portemonnee moet worden gehaald.

Weinig storingen

De verschuiving van cash naar pin en contactloos is niet alleen versneld. Het proces is ook opvallend vlekkeloos verlopen. Een van de redenen daarvoor is dat het aantal storingen beperkt is gebleven. Wat dat betreft lijkt het dus geen onmogelijkheid dat deze trend min of meer ongehinderd zal doorgaan.

Er is echter een mogelijk probleem en dat is tot nu toe zwaar onderbelicht gebleven. De afgelopen anderhalf jaar is het transactievolume fors lager geweest en dat geldt ook voor het aantal pieken. Veel winkels waren gesloten en overal was het aantal bezoekers gelimiteerd.

Echte piek

Of de infra en de connectiviteit op winkeliersniveau een blijvende verschuiving naar cashloos betalen aankan is daarom nog niet bekend. De komende periode van feestdagen wordt daarom ook belangrijk. Dan moet blijken of al die duizenden handheld devices, het aantal zendmasten en dergelijke een echte piek aankunnen. Dat geldt ook voor de terminals die met vaste verbindingen werken.  Daarbij gaat het (helaas) niet alleen om een piek van legitiem transactie verkeer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.