bellen vaste lijn telefoon

Meer bellen en meer vaste lijnen door Covid-19

Eerder deze maand maakte Telefónica Duitsland bekend dat de klanten meer mobiel zijn gaan bellen, maar het zegt niets over vaste lijnen. Daarvoor zijn cijfers van de Wereldbank nodig en die laten iets vreemds zien.

Thuiswerken

Dat mensen meer zijn gaan bellen in 2020 en 2021 heeft natuurlijk alles te maken met Covid-19. Thuiswerken noopt tot meer mailen en bellen. Logisch dus dat de mobiele operators de afgelopen twee jaar meer belminuten voorbij zagen komen.

Terecht wordt daarbij opgemerkt dat het volume belminuten niet direct leidt tot extra inkomstem voor de operators in 2021. In ieder geval in Duitsland is namelijk het aantal bundels met (bijna) onbeperkt bellen in 2020 toegenomen. Ook is men sinds voorjaar 2020 meer ge-upgrade naar grotere bundels. Het kan dus zijn dat de inkomsten tussen 2020 en 2021 minder verschillen dan die tussen 2019 en 2020.

Vaste verbindingen

Het bericht van de operator zegt niets over vaste verbindingen. Vandaar de vraag of daar ook trends zichtbaar zijn. De Wereldbank verzamelt veel data, onder andere over het aantal vaste lijnen en per 100.000 inwoners. Cijfers over 2021 zijn nog niet beschikbaar. Wel over het jaar 2020.

Vooral het overzicht van lijnen per 100k inwoners is interessant en ergens onverwachts. Het blijkt namelijk dat in 2020 in tientallen landen het aantal vaste lijnen is toegenomen. Die groep bestaat nadrukkelijk niet alleen uit landen waar de pandemie en vervolgens de economische terugval hard heeft toegeslagen. De groei van het aantal lijnen in bijvoorbeeld Turkije zou daarmee wel verklaard kunnen worden. Maar van omvangrijke malaise in Koeweit is toch geen sprake? Dat veel landen met een toename van het aantal vaste lijnen ook voorkomen in de lijst van landen waarbij de markt voor mobiel min of meer tot stilstand is gekomen is dan weer wel logisch.

Eerder dit jaar was er in Nederland nog sprake van een lichte terugval in het aantal vaste belminuten na de onverwachte groei in 2020. Oorzaken zouden zijn gewenning aan het thuiswerken, minder thuiswerken en overstappen naar mobiel apps ter vervanging van het bellen. Van een versnelde vermindering van het aantal vaste lijnen was in 2020 en 2021 hier geen sprake, het tegenovergestelde is evenmin aangetoond.

Impact verschilt

De impact van Covid-19 op het bellen en ontwikkelingen van de vaste lijnen in 2020 en 2021 verschilt dus per land. Dat er meer gebeld wordt via mobiel lijkt logisch, maar zo te zien is dat niet in elk land aan de hand. Evenmin is er bewijs dat alle fixedline operators van de situatie profiteren.