Leerzame experimenten van Duitse banken

In Duitsland heeft onderzoek naar de afname van het aantal filialen van banken voor de nodige persaandacht geleid. De krimp is harder gegaan dan werd aangenomen en het einde is nog niet in zicht. De vraag die alom wordt gesteld luidt: wat is hiervan de impact?

Het is een onderwerp dat in Nederland ook enkele keren per jaar de pers haalt. Het aantal bankfilialen is in dit land met tientallen procenten afgenomen. De dienstverlening is voor een groot deel verlegd naar het online domein. Wat resteert aan filialen lijkt zich te richten op complexe enduser zaken of de zakelijke gebruikers. Het lijkt verder een onderwerp te zijn waarover nog weinig discussie wordt gevoerd.

Demografie en Geografie

Het ontbreken van die discussie maakt het zinvol te kijken naar de Duitse situatie. Het land is groter, het aantal bankfilialen is dat ook nog steeds en dan is er nog het verschil tussen de klanten in de beide landen. In Duitsland is de bereidheid online te bankieren nog steeds lager dan in Nederland. Het is verschijnsel dat zich laat verklaren door de demografie en de geografie. Het aantal digibeten in het oosten van het land en bij 65+ is behoorlijk groot. Deze twee groepen zijn niet bereid en/of in staat zijn de stap naar online bankieren te maken. Het is ze ook nooit opgedrongen zoals in Nederland het geval is.

Dilemma

Dat laatste heeft onder andere te maken met de wettelijk plicht die voor sommige banken geldt dat ze lokaal aanwezig moeten zijn. Hierdoor is een belangrijke prikkel verdwenen. Klanten die niet wensten over te stappen naar digitaal zijn massaal naar de “offline” banken verhuisd (die overigens ook wel online dienstverlening bieden), als ze daar al niet zaten. Voor die groep banken wordt het ondertussen erg lastig de dienstverlening op peil te houden. Ze komen voor het zelfde blok te staan als de andere banken: de kosten doorberekenen of de operatie afslanken.

Experimenteren

Die vraag wordt zo te zien op verschillende manieren beantwoord en dat maakt de Duitse markt interessant. Aan de ene kant zijn de lokale banken aan het experimenteren met mobiele dienstverlening. Op vaste tijdstippen komt in de regio een bankbus langs waar klanten door personeel worden geholpen met de overschrijvingen. Daarmee zijn de digibeten geholpen. Een bankbus heeft daarbij nog een voordeel. De plek waar deze stopt kan daardoor wat extra aanloop verwachten. De lokale middenstand heeft er dus baat bij een parkeerplek (en stroom?) aan te bieden.

Een ander experiment is de nieuwe stijl baliemedewerkers die op wederom vaste tijdstippen in gebouwen met een sociale functie aanwezig is. Dat kunnen seniorencomplexen en ziekenhuizen zijn (dat bestaat ook in Nederland). Kerken worden echter ook genoemd als gebouwen met ruimtes waar de bank periodiek aanwezig is.

Verder kijken

Wie verder kijkt dan de bancaire dienstverlening (een aantal Duitse kranten doet ook) kan e vraag stellen of er niet meer mogelijk is. De bank gaat naar de klant toe, voor welk type bedrijf of dienstverlening zou dat nog meer een methode zijn om bepaalde klantgroepen te bedienen? Mede daarom zijn de uitkomsten van die Duitse regionale experimenten zo interessant.