Laptop doet het door Corona beter – smartphone slechter

Data die nu, via onder andere Digitimes, beschikbaar komt toont aan dat de laptop hoger stond op de wensenlijst dan de smartphone tijdens de eerste golf van Corona lockdown aankopen. De vraag of dat een tijdelijke ranking was, of dat er iets is veranderd is belangrijk.

Laptop verkopen

De laatste weken en zelfs maanden zijn er opvallend veel berichten verschenen over de explosieve toename van het aantal verkochte laptops. Miljoenen mensen hebben een homeoffice moeten inrichten en dan is een laptop een logische keuze. Die hausse vlakt inmiddels alweer af. Het is ook daarom dat de elektronica retailers voorzichtig zijn bij uitspraken over de rest van het jaar.

Smartphone lagere prioriteit

Die zelfde retailers – online en offline – hebben ook vastgesteld dat de aankopen van smartphones op een lager pitje zijn gezet. Hoewel de winkels al weer open zijn is die dip nog steeds zichtbaar. Dat komt deels omdat de markt al langer verzadigd was, deels omdat fabrikanten de 5G productie nu hogere prioriteit geven en daarom geen nieuwe 4G toestellen meer uitbrengen. Maar het allerbelangrijkste punt is natuurlijk dat de consument de hand op de knip houdt. Niet noodzakelijke uitgaven krijgen een lagere prioriteit (zie ook deze post).

Het beeld dat ODMs als Quanta op dit moment schetsen is dat de fabrikanten rekening houden met een hogere vraag naar laptops. Onduidelijk is of de marktkrimp voor deze sector daarmee tot stilstand komt. Die was al meerdere jaren zichtbaar, maar die grafiek is sinds Q1 van dit jaar sterk veranderd.

Geen hogere ASP

Bijzonder aan de bewering van Quanta is dat dit niet blijkt uit een hogere prijs voor de componenten. DRAM en NAND worden zelfs weer goedkoper. Als er al een hogere vraag is naar laptops, dan leidt dat vooralsnog niet tot een hogere ASP (gemiddelde verkoopprijs).

De situatie voor de smartphonemakers is om andere redenen niet heel gunstig. Zo is er de handelsoorlog die deze sector hard raakt. Maar het is vooral het gedrag van de consument dat een hogere ASP door meer duurdere modellen verhindert. Daarom ook is het op dit moment staat de laptop sector er beter voor dan de smartphone sector. Maar let wel: beter is niet hetzelfde als goed en de ASP is daar immers  het bewijs van.

Share: