fax faxen

Lachen om faxen terwijl het clickbait is

Er wordt in en buiten Duitsland gelachen om het bericht dan 82% van de bedrijven nog de fax gebruikt. Als iets de digitale achterstand van het land illustreert is het wel het vasthouden aan de fax. Wie lacht heeft niet door dat het deels om clickbait gaat.

Zeker op Nederlanders komt het percentage ongeloofwaardig hoog over. In de lage landen is er toch bijna niemand meer die een fax gebruikt, beter gezegd kan gebruiken. De rechtbanken zijn in 2022 hard overgegaan naar veilig mailen volgens NTA 7530. Dat de IND schijnbaar nog wel faxen accepteert zal amper bekend zijn. In het beste geval weet men dat apothekers nog aan de fax vasthouden, maar het bedrijfsleven? Mogelijk dat er nog ergens een kantoorboekhandel of garage voor oldtimers van die methode gebruik maakt.

Vraagtekens bij bericht

In Duitsland ligt het gebruik volgens Bitkom nog zo hoog dat er geen sprake kan zijn van “een enkele sector of branche”. Toch mag er wel een vraagteken worden gezet bij het bericht. De quote is namelijk gebaseerd op 500 reacties van bedrijven met meer dan 20 medewerkers. Dat is voor een groot land een lage N. De personeelsomvang is ook wel een punt, want daarmee wordt een groot deel van het bedrijfsleven buitenspel gezet.

Maar de grootste bezwaar tegen de quote, die gretig met de pers is gedeeld, is de gehanteerde definitie. Het percentage heeft betrekking op het gebruik zonder verdere omschrijving. Bitkom heeft die overigens wel, maar dat levert een lagere clickbait op. Slechts een op de drie ondernemers uit de groep die boven is beschreven gebruik de fax nog vaak of zeer vaak. De oplettende lezer ziet ook hier reden voor vraagtekens. Dagelijks of een keer per week kan in de perceptie van de persoon die de vragen beantwoord al vaak zijn.

De clickbait van Bitkom heeft drie doelen. Ten eerste is het de aandacht van de pers trekken. Daarnaast wil men op deze “ongelukkige” manier illustreren dat Duitsland wel beweegt, dat de groep frequente gebruikers van faxen rapide afneemt. Tenslotte is het een manier om een eigen event over de digitale werkplek te promoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.