jio

Kritisch kijken naar de geruchten over Reliance

Afgelopen week waren er in zowel het Westen als in India weer geruchten over Reliance. Deze keer zou het bedrijf overwegen een aandeel te nemen in British Telecom. Net als de voorgaande keren valt op hoe weinig de bron en reden voor de geruchten worden gecontroleerd.

Reliance en Jio

Reliance Industries is de partij achter Jio. Dat is met bijna 500 miljoen gebruikers een van de grootste mobiele operators ter wereld. Het bedrijf levert naast mobiele telefonie en internet ook op vaste verbindingen. Naast toegang heeft het ook meerdere ODM toestellen voor de thuismarkt.

Het bedrijf heeft de reputatie in India agressief te zijn als het gaat om het vergroten van het marktaandeel. Daarom ook zijn de operationele cijfers niet zo rooskleurig. De prijs voor het vergroten van marktaandeel wordt ook in India steeds hoger. Om de uitbreidingen te kunnen financieren heeft het bedrijf belang bij een hoge waardering. Een hoge aandeelkoers dus.

Media aandacht

Dat laatste kan op twee manieren worden bereikt: goede resultaten laten zien of zorgen voor positieve media aandacht. Dat laatste heeft het bedrijf de afgelopen maanden weten te realiseren. Eerst was er het gerucht dat het bedrijf een bod zou uitbrengen op T-Mobile Nederland dat in de etalage stond. Waarop dat gerucht is gebaseerd is door geen enkele Nederlandse journalist onderzocht. Men nam klakkeloos een bericht van Bloomberg of Reuters over. Inclusief de opmerkingen over het succes van de onderneming in India en de agressieve groei. T-Mobile is uiteraard niet door Reliance overgenomen.

BT

Een week terug deed zich iets vergelijkbaars voor. Opeens werd van alle kanten geroepen dat British Telecom op de shortlist van Reliance stond. Ook nu was het copy past van een bericht dat niet onderbouwd kon worden. De ophef was van korte duur. De aandelen BT en Reliance kwamen tot rust op een hoger niveau dan voor de geruchten.

Koersmanipulatie?

Na twee gelijke voorvallen in korte tijd valt dat op. Is hier sprake van koersmanipulatie? Zo ja wie profiteert hier dan van. In beide gevallen zullen er handelaren zijn die belang hebben bij een hogere prijs voor Reliance. Dat kan ook opgaan voor British Telecom, T-Mobile kent geen beursnotering.

Maar er kan ook nog iets anders spelen. Reliance heeft namelijk op dit moment alle belang bij goed nieuws en een bliksemafleider. Voor het eerst sinds twee jaar is de groei van Jio namelijk tot stilstand gekomen en in een keer omgeslagen in een groot verlies. In september is het volgens eigen zeggen 19 miljoen klanten verloren. Ook in India is dat heel erg veel.

Als Jio krimpt is dat schadelijk voor imago en waarde van grootaandeelhouder Reliance Industries, dat met geruchten tegensturen kan wel eens een bewuste strategie zijn.