ISDN Abschaltung in Duitsland een interessant proces

In Duitsland is het einde van ISDN in zicht. Deutsche Telekom heeft aangegeven de infrastructuur en specifieke dienstverlening in 2018 te stoppen. Het afbouwen wordt gefaseerd doorgevoerd net als met migreren van gebruikers naar alternatief aanbod.

Het is niet alleen ISDN dat EOL is, ook gewone analoge telefonie wil DT tegen die tijd hebben uitgefaseerd. Toen de plannen in 2015 bekend werden gemaakt was sprake van een migratie van maar liefst 22% van alle DT klanten. Door het hele land moesten die van analoog of ISDN worden omgezet naar All-IP, of migreren naar een andere aanbieder die nog wel (lees: nog langer) de oude dienstverlening zou leveren.

Wat ontstond is een levendige discussie over de voor- en nadelen, de werkwijze van DT en technische innovaties in het algemeen. Niet alleen vaktijdschriften, maar ook kranten hebben er sinds 2015 een onderwerp bij gekregen waar makkelijk elke week over te schrijven valt, de migratie gaat namelijk niet altijd zoals gehoopt en de strijd tussen DT en de concurrentie is hierdoor nog meer toegenomen. Van de migratie profiteren de uitgevers en zij niet alleen. Tal van adviesbureaus en IT installateurs zien hier nieuwe business. Van huishoudens en eenpitters tot echt grote ondernemingen moet worden besloten welke oplossing de beste is en bekeken of de hardware nog bruikbaar is en of zaken als alarmering nog wel zullen functioneren na de overstap.

Met Cebit 2017 voor de deur en nog maar een kalenderjaar te gaan wordt de druk van alle kanten nu nog verder opgevoerd. Tal van aanbieders van hardware, software, maar ook mobiele communicatie zullen deze Cebit editie aangrijpen om nog een keer goed duidelijk te maken wat zij te bieden hebben.

Nederlandse bezoekers zullen zich hierover verbazen, het is een onderwerp dat in Nederland namelijk helemaal niet lijkt te spelen. En dat terwijl ook hier ISDN duidelijk EOL is.

Share: