Internetsnelheid buiten de bundel

Op 21 januari maakte de Nederlandse toezichthouder ACM bekend dat de telecomaanbieders zich moeten houden aan het “roam like home” principe. De publicatie geeft aan dat dit nu nog niet overal en altijd het geval is. Onbedoeld past de actie ook bij een andere constatering: het verlagen van de internetsnelheid als de bundel is verbruikt.

Veel reacties

De ACM communicatie heeft tot veel reacties geleid. De bekende consumentenfora staan vol met berichten die de juistheid van de melding onderstrepen. Er zijn Nederlandse operators die in het buitenland dus slechts 3G of minder bieden. Dat terwijl er wel een Nederlands 4G abonnement is en in het buitenland 4G beschikbaar is. De reden waarom de operators (met eigen netwerk in Nederland en de MVNO’s) dat doen is voor iedereen duidelijk. De aanbieders die willen zo kosten besparen.

In strijd met de wet

Dat telco’s op de kosten letten is begrijpelijk, het mag echter niet leiden tot aanbod dat in strijd met de wet is. Dat is in het negeren van de “roam like home” regel het geval. Waarschijnlijk blijven ze binnen de wet bij een ander verschijnsel dat goed is voor veel ophef. Dat is manier waarom telco’s de klanten toegang tot internet bieden nadat de internetbundel is verbruikt.

Duitsland

In Duitsland is dat onderwerp op dit moment goed voor de nodige persaandacht. De telco’s hebben de afgelopen weken de nieuwe prijslijsten gepresenteerd. Uiteraard gaat iedereen op zoek naar de verslechteringen in het aanbod. Bij O2 is die achteruitgang makkelijk te vinden. Het bedrijf slaat hard op de trommel om de “echte” flatrates te promoten. Minder nadrukkelijk wijst het op de voorwaarden van abonnementen met een databundel. In alle gevallen geldt dat voor de nieuwe contracten na het verbruiken van de bundel de maximale “gratis” internetsnelheid 32Kbit/s bedraagt. Dat was voorheen 1Mbit/s. Met de lage snelheid is veel online communicatie onmogelijk. Zelfs mailen is problematisch. Wat O2 doet is daarbij het in lijn brengen van het aanbod met dat van de concurrenten. Zowel DT als Vodafone hanteren in Duitsland al langer de 32 Kbit/s als “gratis” snelheid.

Andere markt

De Nederlandse markt is anders dan de Duitse. Wie hier de prijsvergelijkingssites en voorwaarden van telco’s doorneemt zal vooral opvallen dat alleen KPN en T-Mobile “gratis” internet buiten de bundel aanbieden. De andere aanbieders hanteren hiervoor prijzen vanaf 1 cent per MB, het tienvoudige komt ook voor. Waar de Nederlandse markt zich verder van de Duitse onderscheid is dat de internetsnelheid van de  “gratis buiten bundel” ook nog eens per abonnementstype verschilt. Bij KPN kunnen abonnees met buiten de bundel nog van 64 Kbit/s surfen. Bij T-Mobile is dat 32 Kbit/s, maar klanten met een hoge ARPU hebben 384 Kbit/s tot hun beschikking.

Share: