Internet en mobiel bereik in Duitsland – het blijft slecht

De grootste economie van de EU blijft bezaaid met voorbeelden die aantonen dat internet en mobiel bereik er nog steeds op een bedroevend laag niveau zijn. Het meest stuitende aan de twee meldingen van de laatste dagen is dat ze niet worden gezien als reden de achterstand weg te werken.

Melding 1: 56KBit/s is voldoende

Deutsche Telekom is net als alle andere telco’s bezig het netwerk op te zetten naar All IP. Min of meer parallel daaraan verloopt de uitfasering van ISDN. Dat type verbinding is in grote delen van Duitsland nog steeds veel in gebruik. Het is de enige manier om internet en telefonie te kunnen combineren, want kabel en xDSL, laat staan FttX zijn in het land niet fijnmazig uitgerold. Wat dat betreft staat Duitsland al jaren onderaan elke ranking.

De operaties van Deutsche Telekom, dat zoals bekend nog steeds een semi overheidsbedrijf is, worden door de politiek en de pers nauw gevolgd. Helemaal omdat nu duidelijk wordt dat met het opdoeken van de bestaande diensten klanten gedwongen kunnen worden te downgraden en geen zicht hebben op een beter alernatief.

Het parlement heeft daarover in een reguliere commissie vergadering met de toezichthouder Bundesnetzagentur gediscussieerd. Dankzij Anke Domscheit-Berg weet nu iedereen in en buiten Duitsland dat de toezichthouder niet van plan is iets te doen aan de verplichte downgrades. Het beroept zich op het ontbreken van een wettelijk kader om te kunnen ingrijpen. Internet wordt niet al een primaire levensbehoefte gezien of deel van de universele dienstverlening die voor de telco’s geldt. Nergens staat wat een minimale snelheid mag zijn, Bundesnetzagentur verwijst naar doumentatie uit 2002 (!) waarin staat dat 56KBit/s genoemd staat, dus als DT dat, na het slopen van ISDN en het verplicht migreren naar een All IP netwerk, levert is er niets aan de hand.

De constatering en reactie tezamen zijn zonder meer stuitend.

Melding 2: Funkloch in beeld

Maandag 18 november kwam een deel van de Duitse politiek en het bedrijfsleven bijeen om een oplossing te vinden voor de vele Funklöcher die het land telt. Dat zijn de plekken waar geen mobiel bereik is.

Zoals zo vaak bij dit soort conferenties zijn de eindverklaringen vooraf afgerond en wordt de pers gebruikt om het goede nieuws wereldkundig te maken. Ook de Duitse publieke omroep was met een crew uitgerukt om aan dit spel mee te doen. Tijdens de middagzending zou live worden geschakeld met de studio en daarmee zou een groot deel van het Duitse publiek kunnen zien dat politiek en telco’s het ongekend grote probleem gaan oplossen.

Helaas is de live uitzending niet gegaan zoals verwacht. Het item moest worden onderbroken omdat de verbinding wegviel. De gekozen locatie was dan ook in een bekend Funkloch en geen van de aanwezige telco’s had zelfs maar overwogen vooraf daar naar te kijken.

Ook nu weer stonden politiek en telco’s goed voor schut. Niemand gelooft dat de Funklöcher als serieus probleem worden gezien en op redelijke termijn gaan worden verholpen. Internet en mobiel bereik in Duitsland – het blijft slecht.

Share: