In Duitsland en elders is er volgend jaar veel minder 3G

Een week terug maakte Deutsche Telekom bekend per juni 2021 in Duitsland geen 3G signaal meer aan te bieden. Door die melding is weer eens gewezen op een technologie die voor velen gelijk staat aan mobiel internet. Het is ook reden te kijken wat de status van 3G in de Nederland en België is.

Duitsland

Het Duitse nieuws kan eigenlijk niet als een verrassing komen. Alle providers in de EU hebben aangegeven op termijn van 3G af te stappen. De technologie heeft in het 4G tijdperk nog weinig toegevoegde waarde. De bandbreedte en masten die vrijkomen wil men liever inzetten voor 5G (zie ook). Investeringen in 3G hardware zijn in meer landen dan Duitsland al een paar jaar dalend.

Deutsche Telekom is in Duitsland niet de eerste die deze stap zet. Vodafone heeft dat per deze zomer al gedaan in een groot aantal Europese landen, waaronder ook Nederland. Telefónica zal pas eind 2022. Dat bedrijf heeft zoals wellicht bekend via het grote aantal MVNO’s dat het voorziet miljoenen gebruikers die vooral mobiele spraakdiensten gebruiken en niet tot een upgrade naar 4G te brengen zijn.

België

Het verhaal in België is minder transparant. Er is geen officieel bericht te vinden van Proximus over het uitschakelen van 3G. Voor Orange geldt hetzelfde. Toch zal ook in dat land 3G de langste tijd hebben gehad.

Nederland

Voor Nederland is het verhaal iets anders. Vodafone is deze zomer gestopt met 3G, maar ondersteunt nog wel 2G. T-Mobile trekt volgens planning eind dit jaar de stekker uit 2G en houdt 3G nog in de lucht. KPN noemt 2022 als datum dat 3G wordt afgeschakeld.

Beveiligingssector

Waarom het goed is de stand van de 2G en vooral 3G netwerken bij te houden is blijkt bijvoorbeeld uit dit artikel. De beveiligingssector is – overigens net als bij ISDN – een van de grotere gebruikers van een technologie die voor velen als verouderd en misbaar geldt. Net als ISDN geldt 3G echter vooral als een robuuste oplossing. Uitermate geschikt dus als back-up verbinding of preferred connectie om alarmeringen door te geven.

Deze sector is groot en professioneel genoeg om gehoord te worden en met oplossingen te komen. Er zullen echter ook aanbieders van diensten gebaseerd op 3G zijn waarvoor dat niet geldt. In Nederland hoeven zij zich nog niet zoveel zorgen te maken, maar voor de klanten kan het inmiddels tijd worden na te gaan of niet ergens een mobiel 3G signaal een bottleneck of single point of failure dreigt te worden.

Share: