IKEA in het nieuws – een trendbreuk

De afgelopen dagen is in de hele EU het nodige geschreven over IKEA, waarbij het begrip trendbreuk meermaals viel. De fiscale constructies die het bedrijf dankzij de Nederlandse fiscus hanteert zijn onderwerp van onderzoek door de EC. Door die aandacht ontgaat het bijna iedereen dat er meer aan de hand is met het concern.

Binnenstad

Eind november maakte een aantal Nederlandse publicaties bekend dat IKEA zou overwegen winkels in de binnensteden te openen. Dat is belangrijk nieuws, niet in de laatste plaats omdat het een breuk met het bestaande vestigingsbeleid van de blauw-gele organisatie is. De verklaring die IKEA voor deze stap heeft gegeven is dat de klantdruk op de winkels buiten de steden afneemt. Dat heeft alles te maken met minder autobezit en meer e-commerce. Tegelijkertijd verschenen ook de eerste berichten in de lokale pers over mogelijk locaties voor IKEA vestigingen binnen de steden.

Arnhem was er als de kippen bij om een aanbod te formuleren, de binnenstad aldaar heeft nog de nodige vierkante meters in de aanbieding. Utrecht lijkt echter de primeur te hebben, want daar is midden in de stad het geel-blauwe logo zichtbaar. Andere steden, ook de kleineren, zullen ongetwijfeld iets dergelijks kunnen overwegen. Het warenhuis staat immers garant voor veel bezoek en daar profiteren meerdere partijen van.

Bouwstop

Dinsdagavond is dan een tweede item over de winkels van IKEA verschenen. Het is nog weinig opgepakt door de Nederlandse pers, omdat het uit Vlaanderen komt. Antwerpen heeft de primeur om als eerste stad te moeten horen dat IKEA daar geen (extra) filiaal langs de stadsrand zal bouwen. In lijn met wat hierboven is genoemd, ziet het warenhuis geen mogelijkheden nog een locatie in het gebied met zwarte cijfers te exploiteren. De business case waarop men zich baseerde is achterhaald. Daarbij was alles, van grond tot bouwplannen al geregeld. De bouwstop is een forse streep door de rekening van de gemeente. Die hoopte op een nieuw winkelcentrum gebied in het noorden van de stad.

Natuurlijk is het goed dat IKEA niet vasthoudt aan eerder genomen besluiten en weigert de spade in de grond te steken. Het geeft tevens aan hoeveel er verandert als zelfs een speler van dit formaat wordt gedwongen de plannen radicaal om te gooien. Wat we bij IKEA zien is niets minder dan een trendbreuk. Dat nieuws is net zo belangrijk als wat in Brussel is aangekondigd.

Share: