Hoe gaat de EU met Chinese hard- en software om?

Europa kan zich niet geheel aan de handelsstrijd tussen de VS en de VRC onttrekken, temeer IT ook om een andere reden in de schijnwerpers staat.

De handelsstrijd tussen de VS en de VRC heeft inmiddels zichtbare gevolgen. In de VS staat het aanbod van Chinese IT goederen en diensten onder druk. Deals worden onhold gezet of zelfs teruggeschroefd.

Amerika

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat Chinese cloud aanbieders de activiteiten in de VS noodgedwongen een lagere prioriteit geven. Alibaba heeft daar uitspraken over gedaan die ook in de Amerikaanse pers zijn beland, maar ze vielen in het niet bij de ophef over het intrekken van de toezegging 1 miljoen banen te creëren in distributie centra. Wat de Amerikaanse burgers eerder zal zijn opgevallen is dat een aantal van de nieuwste iPhone killer phones (Huawei en ZTE) definitief niet in de VS zullen komen. Omdat de telco’s de banden met de fabrikanten hebben geminimaliseerd zullen de toestellen niet via dat kanaal worden aangeboden. In de VS is de combinatie telefoon met abonnement aanzienlijk belangrijker dan in de EU waar sim-only en telco onafhankelijke losse toestel verkoop de boventoon voeren.

EU

Tot op heden is er geen enkele telco in Europa die Huawei toestellen weert. ZTE is een veel kleinere aanbieder hier, waar amper aandacht aan wordt besteed. Waar in Europa nu wel meer over geschreven en gesproken wordt is een ander Amerikaans-Chinees conflict. Ook daarbij gaat het om onder andere Huawei en ZTE. De Amerikanen houden de markt voor de hard- en software van deze leveranciers op slot. De nationale veiligheid zou in het geding zijn. Meedoen met overheidsopdrachten is onmogelijk en netwerken van telco’s – met name 5G – uitbouwen wordt onmogelijk gemaakt. Andere landen zoals Australië volgen daarin de lijn van Washington, in de EU ligt dat anders.

Footprint

ZTE is bijvoorbeeld een vaste leverancier van Deutsche Telekom en France Telecom. Dat is het ook gebleven ondanks de corruptie voorvallen. ZTE is ook in Nederland present en Huawei is voor zowel KPN als DT een vaste leverancier. De vraag of Huawei en Co in de EU ongelimiteerd mogen uitbreiden en onderhouden blijkt inmiddels wel in de Europese hoofdsteden te worden gesteld. Das Handelsblatt heeft eerder deze maand geschreven over de verschillende meningen in Berlijn. De grootste EU lidstaat lijkt weinig te voelen voor een verbod. Het opvoeren van de controles is daarentegen een uitgemaakte zaak. Details daarover ontbreken nog maar de piketpaaltjes zijn geslagen.

Regelgeving

Berlijn kan waarschijnlijk voor de kaders en handhaving een beroep doen op de bestaande en recente nationale wetgeving ter bescherming van de eigen kritische infrastructuur. Die moet uiteindelijk onderbouwd worden met Europese regelgeving. Kijkend naar eerdere wetgevingstrajecten ligt het voor de hand dat deze Duitse interpretatie de basis zal zijn van Europese regelgeving.  Wie wil weten hoe de Europa kan reageren op de signalen over de te grote en ondoorzichtige afhankelijkheid van IT leveranciers uit de VRC moet die Duitse wet en de berichtgeving daarover volgen.