fax

Het uitfaseren van de fax per 2021

Afgelopen periode verschenen twee buitenlandse meldingen over de fax die nopen tot het uitfaseren. Deze manier van communiceren wordt als steeds problematischer gezien. Dat is in Nederland niet anders. Hier is de planning dat tegen oktober 2021 de rechtspraak zonder faxmachines werkt. Andere beroepsgroepen zullen deze stap ook moeten maken, of hebben dat al gedaan. De fax is EOL.

Fax in Duitsland en de AVG

De toezichthouder in Bremen maakte bekend dat gebruikers van een fax beter naar een ander methode van communiceren kunnen omkijken. Voor het versturen en ontvangen van persoonsgegevens is deze methode niet meer aan te raden. Dat komt omdat onder de AVG de zekerheid over de integriteit van de data is gedefinieerd.

Het grootste bezwaar is dat niemand kan garanderen dat een faxbericht tijdens verzenden en ontvangen niet wordt meegelezen. Dat de circa 40 jaar dat de fax bestaat natuurlijk nooit anders. Er was echter nooit een wettelijk kader dat het gebruik voor velen nu onmogelijk maakt.

Faxen door de CIA

In Amerika wordt de fax ook nog steeds gebruikt. Maar de geheime dienst CIA doet dat binnenkort niet meer. Rond de zomer van de 2021 wordt deze manier van communiceren uitgefaseerd. Schijnbaar was de fax nog een toegestaan communicatiekanaal voor de dienst om met leveranciers gegevens uit te wisselen.

Alle relaties van de CIA hebben sinds 2019 de mogelijkheid ook via een beschermde mailomgeving te communiceren. Dat was optioneel en is dus binnenkort verplicht.

Nederlandse rechtspraak per oktober zonder fax

In Nederland staat het gebruik van de fax ook op de helling. De rechtspraak is nu nog een van de grotere gebruikers van deze communicatie. Dat houdt op per oktober. Daarvoor wordt in Nederland overgestapt op veilig mailen. De basis voorwaarden daarvoor zijn omschreven in NTA 7516, die eigenlijk voor de zorgsector is ontwikkeld en per medio 2020 gevoerd wordt.

Dat de rechtspraak dezelfde norm als uitgangspunt neemt is begrijpelijk. NTA 7516 is actueel en houdt volledig rekening met de AVG. Dat er specifieke aanpassingen nodig zullen zijn zal niet verbazen. NTA 7530 wordt de norm voor de rechtspraak.

Wat meer zal verbazen is de achterliggende reden voor die verschuiving van fax naar mail. Dat de rechtspraak deze stap maakt heeft op zich niets te maken met de kwaliteit van de fax. Een AVG probleem zoals in Duitsland speelt evenmin een rol. Het is het uitfaseren van de ISDN verbindingen door KPN die het feitelijk onmogelijk nog langer van de fax gebruik te maken.