Het signaal dat AH en UPC afgeven

Dat de Nederlandse economie het lastig heeft blijkt uit de cijfers die veelvuldig door de pers worden genoemd. Investeringen staan op een laag pitje en ook de consumentenbestedingen geen weinig reden voor optimisme. De meest recente CBS berekeningen tonen dat Nederland het voor wat beteft het laatste slechter doet dan de buurlanden.

Het is daarom begrijpelijk dat Ahold zijn supermarktketen AH de ruimte geeft tot het verlagen van een groot aantal prijzen. Slechts zo kan de concurrentie worden gepareerd. En concurrentie is er. Alle kranten wijzen op de Duitse keten Lidl die het de Zaanse super wel erg lastig maakt. Terwijl AH nog steeds de focus heeft op meer winkels (het “blauwschilderen” van hele buurten in de randstad) blijkt er een concurrent inmiddels zo krachtig te zijn en zo goed in te spelen op het huidig sentiment (lees: verminderde koopkracht) dat een andere koers moet worden gevaren.

Alleen al deze ontwikkeling is uitermate boeiend, want vragen als heeft AH zich echt laten overvallen door Lidl, is het alleen Lidl en wat betekent dit voor het imago van AH zijn nog niet beantwoord. Maar er is nog een boeiende ontwikkeling zichtbaar. De dag dat AH de landelijk pers haalde werd in de IT vakpers bekend dat UPC de prijzen voor zakelijke internetaansluitingen flink heeft verlaagd. Of hier sprake is van een reactie op het succes van een concurrent valt te betwijfelen. Natuurlijk KPN en anderen leveren glasvezel en dat kan onder omstandigheden een betere prijs/kwaliteit verhouding bieden. De cijfers wijzen echter op een geringe groei in de markt voor aansluitingen, dus is hier sprake van een prijsverlaging om klanten binnenboord te houden en het overstappen aantrekkelijker te maken? Echter UPC verlaagt niet alleen de prijzen, het is inmiddels ook een leverancier van SaaS geworden en die combinatie is nog weinigen opgevallen.

Het signaal dat AH en UPC afgeven is daarmee: blijf altijd alert op veranderingen in de markt. Een concurrent kan opstaan en puur op prijs de ingeslagen koers van de (vermeende) marktleider achterhaald maken (AH). Er kan ook een aanbieder komen met een slimme combinatie van bestaande en nieuwe diensten (bundeling) en zo onverwachts aantrekkelijk te worden voor grote groepen gebruikers (UPC).