vodafone

Het einde van prepaid mobiel bellen

vodafoneDe cijfers van Vodafone waren aanleiding stil te staan bij de markt voor prepaid telefonie en internet in Europa. In sommige kernlanden van het concern is daar een forse daling merkbaar. In andere landen – met name in Zuid Europa zien operators echter ook een switch van postpaid naar prepaid. Economische omstandigheden zijn daarvoor de eerste aangewezen reden en dat is een factor die voor de operators lastig te beïnvloeden is.

Dat zelfde geldt voor de impact van overheidsmaatregelen. Berlijn heeft vorige week besloten paal en perk te stellen aan pre-paid kaarten. Daartoe zal de TKG – telecomwet – worden aangepast. Prepaid mag daarna alleen nog maar worden verkocht na identificatie van de koper. De verkoper moet registeren aan de hand van een geldig document (rijbewijs is dat niet in Duitsland!) naam, adres en geboortedatum.

De impact van deze wetswijziging zal enorm zijn. Het bijkopen van saldo kan ongehinderd door blijven gaan en een run op pre-paid voordat de wijziging van kracht is waarschijnlijk. Wat er daarna gebeurt: het lijkt erg logisch dat het aantal verkooppunten voor prepaids flink zal afnemen. Niet iedereen is namelijk in staat die controle procedures in te passen in de reguliere bedrijfsvoering – denk aan de supermarkten. Daarnaast zal zeker in Duitsland ernstige twijfel ontstaan over de procedure. Persoonsgegevens afstaan aan een winkel zonder enige waarborg voor wat betreft juiste omgang en veilige opslag klinkt weinig aantrekkelijk.

Het lijkt dus onvermijdelijk dat de pre-paid markt in Duitsland forse klappen gaat krijgen. Met name de MVNO’s zullen dat daar last van hebben, zij zijn immers vooral met dit type sim’s erg succesvol. Dat is misschien ook een reden waarom de grote spelers amper gereageerd hebben op deze wetswijziging.