vodafone

Het einde van 3G in Duitsland en de communicatie van Vodafone

Eind juni zet Vodafone in Duitsland 3G uit, het signaal verdwijnt al per begin mei in Mainz, Wiesbaden en Chemnitz. Die eerste grootschalige test is interessant. Ook de communicatie van de telco over de operatie is dat, maar wel om een andere reden.

3G frequenties elders nodig

Dat 3G niet langer ondersteund zal worden is al langer bekend. De primaire reden is dat de frequenties hard nodig zijn voor moderne communicatie. In het geval van Vodafone Duitsland moet de vrije “3G ruimte” leiden tot een verbetering van het 4G aanbod. Zoals bekend is 4G in Duitsland bij geen van de aanbieders een dienst met landelijke dekking. Nog steeds zijn er plekken waar dit signaal überhaupt niet bestaat. Elders is de capaciteit te beperkt. De telco’s moeten deze tekortkomingen wegwerken om boetes te voorkomen.

Lokale 3G tests

Vodafone stelt in staat te zijn per eind juni landelijk en in een keer 3G uit te kunnen zetten. Technisch zal die ingreep inderdaad eenvoudig te realiseren zijn. Maar niemand heeft een compleet zich op alle klantprocessen die nu nog afhankelijk zijn van 3G. Mede daarom wordt nu a test in drie Duitse steden in mei al begonnen met het ontkoppelen van 300 stations. Het wordt dus interessant om te zien of in Mainz, Wiesbaden en Chemnitz abonnees of processen in de problemen komen.

Vodafone communicatie

Daarbij is ook duidelijk dat Vodafone in de communicatie vreemd te werk gaat. Het bedrijf stelt dat nog maar twee procent van de klanten van 3G gebruik maakt. Dat veroorzaakt maar 1,5 procent van het dataverkeer. Wat niet klopt aan die opgave is dat vooral de omvang van het 3G dataverkeer nietszeggend is. Voor back-up systemen, remote monitoring en controle geldt immers dat die niet veel verkeer hoeven te generen. De eerste groep is alleen nodig in geval van een incident. Het verkeersprofiel van de andere toepassingen is per definitie gering. Maar ook dat kan als het goed is deze maand in die drie steden blijken.