Pakjes vervoerder DHL heeft in oktober een rapport over grensoverschrijdende B2C e-commerce uitgebracht. Een overzichtelijk document dat enkele verrassingen bevat, maar toch vooral bevestigt dat landsgrenzen in de EU voor wat betreft e-commerce geen echte horde meer zijn.
Waarom internationaal online shoppen?
Alle retailers hebben een webshop en per land in de EU zijn er online marktplaatsen. Waarom zou de consument dan nog bij buitenlandse leveranciers bestellen? Dat is een oude vraag en een in het verleden maar al te vaak gebruikt is om een nationaal of zelfs lokaal georiënteerd platform te starten. Aanbod van een website in het eigen land zou meer vertrouwen wekken. Het aftersales traject inclusief vervoer zijn makkelijker en sneller zijn dan iets betrekken vanuit het buitenland.
DHL, onderdeel van Deutsche Post, heeft als internationaal opererende vervoerstak natuurlijk een andere kijk op het onderwerp en vooral een ander belang. Hoe meer kilometers gereden kunnen worden des te beter voor de omzet en dat geldt ook voor het aantal zendingen. Inmiddels is de infrastructuur daar ook volledig op ingericht.
Explosie en Daling
Tijdens de eerste twee jaren van de Covid-19 pandemie is het e-commerce volume noodgedwongen geëxplodeerd. In 2022 zijn er duidelijke tekenen dat de groei is omgebogen naar een daling. Ook dat is iets waar DHL last van heeft. Het opschroeven van de tarieven helpt weinig de daling om te buigen.
Maar zelfs zonder die twee uitersten: groei in 2020 en recessie/ inflatie in 2022 zijn er meerdere wetenswaardigheden bij e-commerce. De eerste is toch wel een verrassing. Het hoofdargument om internationaal te shoppen is dat men het bij de nationale aanbieders, platformen en dergelijke niet kan vinden. Aanbod is belangrijker dan de prijsstelling!
Verschil per land
De andere trend is dat over de jaren de verschillen tussen het consumentengedrag in de landen niet veel is veranderd. De Britse markt is daarbij wel problematisch. Brexit heeft er voor gezorgd dat de eilandbewoners flink extra moeten betalen voor import. Het omgekeerde geldt ook: online shoppen in het VK is duur geworden. Daarom moet voor de langere termijn trends dat land verder buiten beschouwing worden gelaten.
Het rapport is ook deels preken voor eigen parochie. DHL heeft in Duitsland een vloot van e-busjes en in Nederland zijn die ook in gebruik. Groene-bezorging is dus een optie. Maar Nederlandse consumenten vinden dat beduidend minder belangrijk. De cijfers die deze vragen horen heeft DHL niet in het rapport opgenomen. Dat is een gemiste kans.
Impact Tarieven
Een gemiste kans is verder dat men de ontwikkelingen bij de tarieven totaal onbenoemd laat. Alle transporteurs hebben dit jaar meerdere rondes met prijsstijgingen doorgevoerd. Het is niet alleen de consument die duurder uit is. Ook zakelijke bezorgingen zijn duurder geworden. Gevolg is dat internationaal handelen (“invoeren”) minder lucratief is geworden. Dat heeft weer invloed op het aanbod in de nationale winkels en op de nationale marktplaatsen. Het laatste is een tot nu toe totaal onderbelichte trend, niet alleen in het rapport van DHL. Verschraling van het aanbod als trend.