contact-pin-betalen

Goochelen met cijfers over betalen

Boodschappen betalen kan contant, met de pinpas of contactloos via de smartphone of een ander device. Banken en leveranciers van betaalautomaten geven allen aan dat contant betalen de meeste tijd vergt. De cijfers die ze daarbij hanteren zijn echter zeer verschillend.

Duitse cijfers

Volgens de Deutsche Bundesbank kost het betalen van de boodschappen met een smartphone of ander device in Duitsland gemiddeld 14 seconden. Het gebruiken van de pinpas en het invoeren van de pincode leidt tot een gemiddelde transactieduur van 23 seconden. Als de pincode niet nodig is dan scheelt dat 4 seconden, de transactie kost dan 19 seconden. Aan contant betalen kan eigenlijk geen gemiddelde tijd worden gekoppeld, want de hoogte van het bedrag en de manier waarop wordt betaald (meer of minder munten) maakt veel uit. Toch komt de bank ook hier tot een waarde, namelijk 18 seconden.

Op basis van deze cijfers is de makkelijke conclusie dat pinnen niet veel sneller is dan contant de boodschappen afrekenen. Daarmee is een van de belangrijkste argumenten voor pin betalen feitelijk onderuit gehaald. Dat contactloos in combinatie met pinloos betalen sneller is zal wel kloppen, maar feit is dat de cijfers wijzen op een hardnekkige onjuistheid in de communicatie door banken en leveranciers van de betaalterminals.

Nederlandse cijfers

Dit is echter niet het hele verhaal. Naast de Duitse cijfers zijn er ook bijvoorbeeld Nederlandse cijfers. PIN.nl spreekt over een snelheidswinst bij contactloos betalen van gemiddeld 10 seconden ten opzichte van contant afrekenen. Dit is op geen enkele wijze in lijn met de cijfers uit Duitsland. Leverancier Pindirect spreekt over een transactieduur van 3 seconden bij contactloos pinnen en 15 seconden voor de combinatie van pinpas met pincode.

Dit simpele overzicht bewijst het goochelen met cijfers over de manier en snelheid van betalen. Deze uitingen worden op geen enkele wijze onderbouwd, laat staan bewezen. Het signaal moet vooral zijn dat ook bij dit soort alledaagse handelingen nooit mag worden vertrouwd op een bron en al helemaal niet als de totstandkoming ontbreekt. Persberichten en FAQs van belanghebbenden kunnen iets anders dan de verifieerbare waarheid weergeven.