Fintech en marktkennis

In de Sueddeutsche Zeitung, een van de grootste kranten van Duitsland, van dinsdag 14 maart, staat een artikel over Fintechs. Fintech is een verzamelbegrip voor nieuwe manieren van bankieren, beleggen en verzekeren, waarbij het gebruik van apps centraal staat.

Kern van het stuk is dat er eigenlijk iets heel erg is fout gegaan bij alle Fintechs op Duitse bodem. De fout die heel duidelijk zichtbaar is geworden en daarmee de businesscase van elke Fintech raakt is dat de daadwerkelijke gebruikers van de diensten een profiel hebben dat niet overeenkomt met wat vooraf werd gezien als de typische klant.

Fintech diensten, zoals mobiele bankieren via een app, dat zou de zogenaamde millennium generatie aanspreken. Die aanname klonk en klinkt nog steeds logisch. Dat is immers de groep die met de mobiele communicatie is opgegroeid, daar zitten geen digibeten tussen. Met zoveel funding en interesse van gedegen partijen uit de conventionele finance hoek was ook aan te nemen dat er gedegen marktonderzoek zou zijn gedaan, waardoor tot deze groep potentials goed in beeld was gebracht. Dankzij alle communicatie zou het zelfs mogelijk moeten zijn deze groep heel goed te volgen.

Toch is de huidige situatie een heel andere. Fintechs trekken millenniums, absoluut. De meeste groei en de meest waardevolle klanten is echter een andere generatie. Niemand had dat durven voorspellen, maar de Duitse Fintechs overleven nu dankzij de grijzende generatie. Dat is de groep die meer geld inbrengt en ook meer actief gebruikt van alle mogelijke diensten. Veel van wat een millennium profiel heeft is zelfs voor de meeste Fintechs verliesgevend. Ook de rapporten, onderzoeken en analyses van partijen als PWC slaan hier dus de plank volkomen mis.

Het gebeurt niet vaak dat een dergelijk grote fout de pers haalt. Alleen al de marketing en communicatie budgetten die compleet verkeerd zijn ingezet vertegenwoordigen bedragen om stil van te worden. Het is een reminder dat marktonderzoek noodzakelijk is geen eenmalige activiteit is. Wat het verhaal impliceert voor de kwaliteit van de DESTEP analyses van deze Fintechs blijft verder onvermeld, geruststellend is die vraag echter niet.