Engeland: 5G toegang als alternatief voor FttX of kabel

ThreeVolgens het CBS had eind 2017 98% van de huishoudens in Nederland toegang tot breedband internet.  Geen van de buurlanden kent een dergelijke dekkingsgraad. Daar wordt met smart uitgekeken naar 5G toegang om meer woningen te kunnen aansluiten.

In Engeland heeft provider Three het al langer bestaande 4G Home aanbod nu uitgebreid met een 5G Home aanbod. Dit zijn internet abonnementen waarbij de gebruiker een draadloze router van Huawei ontvangt. Het standaard model kan 32 draadloze verbindingen onderhouden en is voorzien van een ethernet poort, voor wie een switch wil gebruiken.

Een standaard 4G jaar abonnement kost bij Three £ 264 (€ 284 per jaar / € 24 per maand). Data verkeer is onbeperkt en in theorie zijn snelheden tot 150 Mbps mogelijk. In de praktijk is een kwart van die snelheid in de meeste gebieden realiseerbaar. Naast 4G wordt het portfolio nu ook uitgebreid met 5G abonnementen. De eerste 25 stedelijke gebieden zijn bekend en worden stapsgewijs voorzien van deze techniek.

Huawei 5G toegang routerThree 5G toegang wordt op de zelfde manier geleverd, een simpele draadloze router en onbeperkt dataverkeer. Over de snelheid is Three vaag. Het schermt met “2x faster”, waarbij niet duidelijk is waarmee die snelheid dan is vergeleken. Waar het zeer duidelijk over is, is de prijs. 5G gaat (vanaf) £ 35 per maand kosten. Het genoemde bedrag zou gelden voor een 12 maandcontract.

Omgerekend € 38 voor een breedbandverbinding met een snelheid die in de buurt van gebundelde VDSL komt is niet duur. Toch zal dit aanbod de breedband achterstand die Engeland heeft op Nederland niet substantieel doen verkleinen. 5G is namelijk niet geschikt om grote afstanden te overbruggen. Uit de hele communicatie van Three blijkt ook dat het aanbod in de markt wordt gezet om te kunnen concurreren met de FttX en kabel aanbieders in de bebouwde gebieden. 5G is  niet de oplossing voor regio’s waar wijkcentrales, straatkasten en verdelers ontbreken.

Share: