e-mail-thunderbird

Duitse scholieren maakten in 2021 fors meer gebruik van e-mail

De Duitse media hebben afgelopen dagen geschreven over het online gedrag, e-mail neemt daar een grotere rol in. Reden voor de meldingen is een persbericht van het Duitse bureau voor de statistiek. Dat wees in het kader van de Safer Internet Day vooral op met social media gebruik. Maar de opgaande lijn in gebruik van streaming diensten, gaming en e-mail zijn ook benoemd. Dat laatste is om meerdere redenen opvallend.

 

Aanleiding: Safer Internet Day

Overal in de EU en ook Nederland zijn persberichten en onderzoeken verspreid in het kader van de Safer Internet Day. Zoals elk jaar is de kwaliteit zeer wisselend. De commerciële boodschappen zijn in de regel bar slecht. Of daardoor op een positieve wijze aandacht ontstaat voor een veiliger internet moet betwijfeld worden.

Cijfers van nationale statistiekbureaus zijn wat dat betreft van een andere orde. Hier draait het om cijfers en trends, niet om het promoten van een bepaalde dienst. Destatis heeft het online communicatie gedrag van de Duitse bevolking met een paar cijfers duidelijk gemaakt. Daarbij is ook de vergelijking met de EU buurlanden gemaakt.

Het is dat laatste wat de meeste persaandacht heeft gekregen. De Nederlandse jeugd is massaal op social media aanwezig. De Duitse jeugd heeft daar een achterstand van 11 procentpunten. Destatis schrijft verder niet of dat goed of slecht is of wat de redenen zijn. Opvoeders en pedagogen zullen dat wel doen.

 

e-mail

Wat Destatis wel doet is wijzen op de toename van het mailgebruik. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat in Duitsland e-mail het afgelopen jaar vaker is gebruikt dan in 2019. De link met de Covid-19 maatregelen is evident.

Toch is het een ontwikkeling die een vermelding waard is. Een aantal online activiteiten is namelijk het afgelopen jaar amper veranderd. Dat online gaming en streaming is toegenomen heeft een duidelijk Covid-19 link. Maar bij e-mail is die link er op het eerste gezicht niet. Destatis vermoedt dat het thuisonderwijs een reden is waarom de jeugd meer van e-mail gebruik is gaan maken. Bij de groep 10-15 jarigen steeg het gebruik van 48 procent in 2019 naar 64 procent in 2020.

E-mail is voor Duitse burgers duidelijk niet EOL. In bijzondere tijden is het belang en nut groot. De vraag is nu of  scholieren e-mail een vaste plek in de communicatie geeft. Of blijft e-mail iets dat vooral voor school wordt gebruikt.