Dubbel omslagpunt voor telefonie in Duitsland

VATM, de Duitse koepelorganisatie voor alternatieve telecom- en internetaanbieders heeft medio oktober de jaarlijkse marktstudie gepubliceerd. 29 pagina’s met feiten en cijfers over de Duitse markt voor telefonie, internet en additionele diensten. Dit jaar valt een dubbel telefonie omslagpunt op.

Telefonie markt Duitsland

De Duitse markt voor de diensten die de VATM achterban leveren is groot. Het jaarlijkse onderzoek, dat in samenwerking met Dialog Consult, wordt uitgevoerd spreekt over een markt van circa 58,34 miljard Euro. Het aandeel van incumbent Deutsche Telekom (geen VATM lid) wordt geschat op 37,5%. Aanbieders zonder telecom infra (de pure breedbandspelers) nemen 10,3% van de markt voor hun rekening en 52,2% is toe te rekenen aan de inspanningen van nationale en soms ook zeer regionale aanbieders van telecomdiensten en additionele zaken over die infrastructuur. Tot bovenstaande worden ook de mobiele diensten gerekend, wat normaal is omdat bijna elke aanbieder van vaste telefonie – al dan niet als MVNO – mobiele communicatie aanbiedt.

Vaste telefonie verliest dubbel

 

De cijfers en marktverhoudingen zijn interessant, maar een grafiek en cijferreeks verdient meer aandacht. Alles wijst er op dat 2018-2019 de periode is vaste telefonie in Duitsland definitief de positie als meest gebruikte methode om te bellen verliest. De grafiek die dat aantoont kan makkelijk over het hoofd worden gezien. Daarom is het deel waar het om draait hieronder nog eens vergroot. Wat daar zichtbaar is dat de genoemde periode een dubbel omslagpunt voorstelt. Vaste telefonie is – gerekend naar het aantal minuten dat gebeld wordt – eerst door mobiele telefonie gepasseerd en nu ook door de diensten van OTT aanbieders zoals Skype.

 

Opmerkelijk

Van de eerste naar de derde plaats in een zo korte periode is opmerkelijk. Om het leed van het dubbele telefonie omslagpunt voor de aanbieders compleet zichtbaar te maken is in de grafiek ook het totale volume aan belminuten weergegeven. Ook dat is een dalende lijn.

Deze cijfers bevestigen dat de telefoniemarkt hard verandert. Vaste telefonie houdt (nog) niet op te bestaan, maar het volume neemt fors af. Zo fors dat een gehele overstap naar all-ip nog urgenter wordt. Alleen met moderne techniek, die met minder onderhoud uitkomt, kan vaste telefonie een rendabele dienst blijven. De concurrenten van DT, verenigd in VATM, weten dat al jaren. Of zijn zelf allemaal al om zijn naar een all-ip netwerk of een slimme methode kennen om het netwerk dat steeds minder wordt gebruikt om te bellen rendabel te houden vertelt de studie overigens niet.

Share: