wegfall-stream-on-DT

Deutsche Telekom Netneutraliteit versus Fair Share

In April 2022 verbood de Bundesnetzagentur Deutsche Telekom “StreamOn“ en Vodafone “Pass“ omdat die in strijd zijn met de Netneutraliteit. Per 31 maart 2023 hebben klanten van DT in Duitsland inderdaad te maken met een databundel die sneller opraakt. Maar wat DT doet in reactie op het verbod roept toch wel vragen op.

Zero Rating

Dat in Duitsland deze twee grote aanbieders van mobiele communicatie zolang de Europese regels voor Netneutraliteit hebben overtreden is opmerkelijk. Oorzaak: toezichthouder BNA deed aanvankelijk alsof Zero Rating binnen de kaders van de wet mogelijk was. Zero Rating, staat voor het aanbieden van diensten waarvan het verbruik geen deel uitmaakt van de bundel. De aanbieder van de dienst moet aan de telco betalen, niet de klant. Die contracten zijn geheim, maar wat er van bekend is wijst op bewuste verstoring van de markt.

Dat in andere EU lidstaten toezichthouders tot een andere conclusie waren gekomen leek BNA niet te deren. Dat werd een ander verhaal toen de consumentenorganisaties hier acties tegen gingen voeren. Wat ook een rol lijkt te spelen is dat Berlijn de boodschap van Brussel heeft begrepen. Brussel stelde eerder al vast dat de politiek te veel invloed had op de BNA, terwijl deze toezichthouder natuurlijk onafhankelijk moet zijn. De BNA wordt sinds enige tijd geleid door de persoon die voorheen directeur van de koepel van consumentenbonden (VZBV) was.

Onverenigbaar met Netneutraliteit

Een klacht van de VZBV tegen Vodafone over ZR, voorgelegd bij de rechtbank in Düsseldorf, belande begin 2020 bij de hoogste rechterlijke instantie van de EU. In september 2021 zijn de antwoorden op de vragen van Düsseldorf bekend gemaakt. ZR is onverenigbaar met EU Netneutraliteit. Vervolgens moest de rechter in Düsseldorf aan de slag met die antwoorden om tot een vonnis naar Duits recht te komen.

In april 2022 haalde BNA een streep door Stream On en Pass. De diensten mochten per juli 2022 niet meer actief aangeboden worden. Bestaande contracten konden nog tot 31 maart 2023 worden gebruikt.

Sinds een paar weken is het dus niet meer mogelijk in Duitsland van een ZR dienst gebruik te maken. Gebruikers moeten dus beter op de bundel letten. Aanbieders van streamingdiensten hebben niet langer te maken met contractbepalingen die evident in strijd zijn met de wet.

Churn

Daarmee is deze zaak echter nog niet voorbij. De mobiele telco’s vrezen dat ondanks de lange “gedoogperiode” dat klanten van het A merk naar een B merk zullen overstappen. De meerwaarde van het A merk is moeilijker te rechtvaardigen als er geen “gratis” diensten meer bijzitten. DT gaat heel ver om de churn tegen te gaan. Men biedt de voormalige “Stream On” klanten 6 maanden gratis een onbeperkte databundel, zonder verdere verplichting.

Fair Share

Is dit nu een hele slimme actie om klanten aan boord te houden, of laat het zien dat databundels en beschikbare bandbreedte veel minder een probleem zijn dan de telco’s graag beweren. De stap van DT om de eigen klanten te paaien laat zich moeilijk combineren met de klaagzangen dat Fair Share hard nodig is omdat de infra te zwaar wordt belast.